Krédo Hany Zagorové: Všichni si neseme svůj kříž a musíme se s ním vyrovnat

27. srpen 2022

Když jsem se dozvěděl, že odešla paní Hana Zagorová, velká osobnost české populární hudby, tak mi, jak se mi při takových smutných příležitostech stává, naběhl v mysli rychle běžící film neuspořádaných dojmů a vzpomínek. A také jsem si uvědomil, které písničky a který úsek její úctyhodné kariéry mě nejvíce oslovily.

V případě velmi kultivované zpěvačky Hany Zagorové jsou mi nejmilejší songy spíše šansoniérské povahy z časů jejího mládí a především její vůbec první studiové album Bludička z roku 1971  s orchestrem Václava Zahradníka s tuctem písniček od renomovaných autorů. A kdybych měl vybrat jednu písničku, tak volím Tanečnici od dvou Petrů, Hapky a Rady.

A také jsem si maně vzpomněl na slova paní Hany Zagorové z rozhovoru, který jsem s ní před léty vedl. A ta bych si dovolil citovat: „Je pravda, že všichni si neseme svůj kříž, a s ním se musíme vyrovnat – ať už jde o zdraví nebo třeba nešťastnou lásku. Já sama jsem měla veliké zdravotní potíže, ale brala jsem to jako věc, s níž se musím naučit žít. A myslím, že se mi to docela podařilo.“

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související