Zvon Bumerin prý našli zapadlý v zemi na louce u Lišova. Na lišovskou věž se nevešel, tak zvoní na Černé věži v Budějovicích

18. prosinec 2022

Mezi jihočeským Rudolfovem a Lišovem se rozkládá les, který se jmenuje Sviní louka. Kdysi se tam prý chodívala pást divoká prasata a jednou se jim podařilo ze země vyrýt kostelní zvon. 

V dobách nebezpečí se zvony zakopávaly do země, tím je starousedlíci ochraňovali před rekvírováním. V případě nalezeného lišovského zvonu to ale prý bylo jinak.

Podle jedné z pověstí je to Bumerin, dnešní největší zvon na českobudějovické Černé věži. Jak se na tu louku dostal? Podle ředitele Státního okresního archivu v Českých Budějovicích Daniela Kováře je vysvětlení několik.

„Objevený zvon byl prý tak obrovský, že se lišovským nevešel na jejich věž, a tak prý skončil na Černé věži v Českých Budějovicích. Existuje i jiná pověst, prý se zde převrátil vůz s naloženým zvonem a ten zapadl tak hluboko, že už ho nemohli vytáhnout. A tak tam zůstal,“ říká.

Další zajímavosti uslyšíte v magazínu Vltavín, stačí jen kliknout a poslechnout si jej online.

Stejně tak se dozvíte, kudy se jezdívalo z Budějc na Vídeň Cikánkou. Že tato věta není příliš srozumitelná? Vysvětlení je jednoduché. Rodilí občané z Českých Budějovic svému města většinou neřekli jinak než Budějce. Někdo říká i Budějice. A oficiální cesta do Vídně vedla nejdříve do Třeboně a odtud dolů na jih, k Suchdolu nad Lužnicí a zemským hranicím. Jenomže existovala i neoficiální zkratka. Kudy? Inu, zkratkou kolem usedlosti U Cikána.

Spustit audio

Související