Zúčastnil se 14 mistrovství světa v muškaření, vydává ale také režimem zapovězené knihy

23. březen 2021

Sportovní rybář, vydavatel děl samizdatového autora, vědec na parazitologickém ústavu. Zdánlivě nesourodé oblasti spojuje ve svém životě Karel Křivanec, který byl také vedoucím české reprezentace v muškaření.

„Když máte možnost před závody trénovat, určit si taktiku a vybrat mušky, tak je to celkem vypočitatelné,“ odpovídá Karel Křivanec na otázku, jestli ryby nepřinášejí do sportovního muškaření prvek náhody, se kterým sebelepší rybář musí počítat.

„Na druhou stranu, byli jsme v Austrálii na mistrovsví světa a všichni počítali s tím, že vyhrajeme. Při tréninku jsme měli perfektní výsledky, ale ve vlastním závodě se to otočilo“ vysvětluje s tím, že rybářská štěstěna umí být i tak pořádně vrtkavá.

Roky vám říkala, jaké bude počasí. Teď se Svatava Křivancová s prací meteoroložky loučí

Meteoroložka Svatava Křivancová

„Myslím si, že to musí mít člověk tak nějak v sobě,“ přemýšlí meteoroložka Svatava Křivancová, když má říct, co ji přivedlo k jejímu oboru. „Já jsem třeba už jako dítě chtěla změřit zeměkouli,“ směje se.

„Chytalo se na jednu, maximálně dvě ryby a ta, když vám utrhla mušku nebo spadla z háčku, tak jste přišel o body. Což se stalo i nám a skončili jsme tenkrát, tuším, čtrnáctí,“ usmívá se dnes jedenasedmdesátiletý muž, který se v týmu zúčastnil čtrnácti mistrovství světa.

Karel Křivanec ale není jen sportovním rybářem, má přímo renesanční záběr svých aktivit. Jako vědec působil léta Parazitologickém ústavu Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích.

Také vydává knihy. Jeho srdeční záležitostí je šumavský autor Ivan Nový, učitel, který za normalizace skončil u dělnických profesí a jehož řada knih se v té době dočkala pouze samizdatového vydání. Ty nyní Karel Křivanec postupně oficiálně vydává.  

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související