Zrak, čich a až nakonec chuť. Degustátoři v Českých Budějovicích vybírají nejlepší piva

25. září 2021 08:26

Čtyři stovky degustátorů z celého světa ochutnají v Českých Budějovicích celkem 1200 domácích i zahraničních piv. Nejlepším z nich udělí tituly ve 36 kategoriích. Celkový vítěz si pak z 31. ročníku Mezinárodního pivního festivalu odveze hlavní cenu Světovou pivní pečeť.

V odborné porotě, která hodnotí piva, lze potkat i ženy. Patří mezi ně vrchní sládková Lenka Straková z plzeňského minipivovaru Proud. „Když přinesou vzorek, tak člověk nejprve hodnotí vizuálně. Posuzuje se pěna, což ale může být někdy ovlivněno čistotou skla nebo naléváním, takže to při soutěži nemusí být úplně klíčový parametr,“ popisuje.

Pak degustátor pokračuje prvním přivoněním. „Piva se hodnotí vždy v nějaké kategorii, takže je tam určité očekávání. Posuzujeme, jestli aroma odpovídá. Na přivonění se používají techniky jako krátký a dlouhý nádech, tím se dají chytit různé vůně,“ prozrazuje Lenka Straková.

Čtěte také

Po zraku a čichu přichází na řadu pohárky. „Člověk se napije a hned hodnotí hmatový vjem v puse, říz, jak je pivo perlivé. Na rozdíl od vína se pivo musí spolknout, hodnotí se totiž škála chutí po celém jazyku, včetně pro nás velice důležité hořké chutě, která je až na kořenu. Důležitá je vyrovnanost piva, jestli některý parametr nevyčnívá, jestli není moc hořké, moc sladké, trpké,“ říká degustátorka.

Úplně posledním kritériem je doznívání chuti. „Jak dlouho člověk v ústech cítí to pivo, jestli je to příjemné, nebo nepříjemné, ulpívající, trpké. Trvá to příliš krátce, nebo příliš dlouho? Parametry jsou zase dané podle toho, jakou kategorii piv zrovna hodnotíme,“ dodává vrchní sládková Lenka Straková, která společně se svými kolegy rozhoduje o tom, které pivovary si z 31. ročníku Mezinárodních pivních slavností odvezou ocenění.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související