Zrak, čich a až nakonec chuť. Degustátoři v Českých Budějovicích vybírají nejlepší piva
Čtyři stovky degustátorů z celého světa ochutnají v Českých Budějovicích celkem 1200 domácích i zahraničních piv. Nejlepším z nich udělí tituly ve 36 kategoriích. Celkový vítěz si pak z 31. ročníku Mezinárodního pivního festivalu odveze hlavní cenu Světovou pivní pečeť.
V odborné porotě, která hodnotí piva, lze potkat i ženy. Patří mezi ně vrchní sládková Lenka Straková z plzeňského minipivovaru Proud. „Když přinesou vzorek, tak člověk nejprve hodnotí vizuálně. Posuzuje se pěna, což ale může být někdy ovlivněno čistotou skla nebo naléváním, takže to při soutěži nemusí být úplně klíčový parametr,“ popisuje.
Pak degustátor pokračuje prvním přivoněním. „Piva se hodnotí vždy v nějaké kategorii, takže je tam určité očekávání. Posuzujeme, jestli aroma odpovídá. Na přivonění se používají techniky jako krátký a dlouhý nádech, tím se dají chytit různé vůně,“ prozrazuje Lenka Straková.
Čtěte také
Po zraku a čichu přichází na řadu pohárky. „Člověk se napije a hned hodnotí hmatový vjem v puse, říz, jak je pivo perlivé. Na rozdíl od vína se pivo musí spolknout, hodnotí se totiž škála chutí po celém jazyku, včetně pro nás velice důležité hořké chutě, která je až na kořenu. Důležitá je vyrovnanost piva, jestli některý parametr nevyčnívá, jestli není moc hořké, moc sladké, trpké,“ říká degustátorka.
Úplně posledním kritériem je doznívání chuti. „Jak dlouho člověk v ústech cítí to pivo, jestli je to příjemné, nebo nepříjemné, ulpívající, trpké. Trvá to příliš krátce, nebo příliš dlouho? Parametry jsou zase dané podle toho, jakou kategorii piv zrovna hodnotíme,“ dodává vrchní sládková Lenka Straková, která společně se svými kolegy rozhoduje o tom, které pivovary si z 31. ročníku Mezinárodních pivních slavností odvezou ocenění.
Související
-
Na budějovickém výstavišti začíná pivní festival. Účastní se i pivovary z Thajska nebo Brazílie
Celkem 1200 různých piv ochutnají tento týden degustátoři v Českých Budějovicích. Na výstavišti začíná soutěžní odborná část 31. ročníku Mezinárodního pivního festivalu.
-
Piva se člověk nepřepije, směje se pivní someliér, kterého jeho práce pořád baví
„Pivní someliér, to je něco jako vinný someliér, člověk, který se v restauraci stará o sklep a doporučuje kombinace nápoje a jídla,“ vysvětluje Aleš Dvořák z Budvaru.
-
Bývalý panský pivovar v Rožmberku nad Vltavou bude opět vařit pivo. Začíná zásadní obnova objektu
Býval chloubou rožmberského panství. Jeho pivo pila hrabata, ale i šumavští sedláci. Panský pivovar v Rožmberku nad Vltavou ale poslední desetiletí chátral.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
PRŮZKUM: Velikonoce jsou pro Čechy hlavně symbolem jara. Tradice se nejvíce dodržují v Praze
-
Princ temnoty, Putinův muž pro Ukrajinu. Kdo je politik a oligarcha, na kterého Česko uvalilo sankce?
-
Pastoral Brothers: Význam Velikonoc je o naději v beznaději. I když přijde to nejhorší, život pokračuje
-
‚Vidíme jenom špičku, problém je mnohem větší.‘ Systém upozorní na lékárny podezřelé z vývozu léků