Bývalý panský pivovar v Rožmberku nad Vltavou bude opět vařit pivo. Začíná zásadní obnova objektu

19. září 2021 08:14

Býval chloubou rožmberského panství. Jeho pivo pila hrabata, ale i šumavští sedláci. Panský pivovar v Rožmberku nad Vltavou ale poslední desetiletí chátral. Radnice dlouho nevěděla, jak s cenným objektem naložit.

Nakonec ho získal soukromý investor, který začíná s rozsáhlou obnovou za sto milionů korun. Vybuduje pivovar s ročním výstavem až osm tisíc hektolitrů, hotel i prodejnu se šumavskými produkty.

„V restauračním podlaží se bude nacházet nejen vlastní pivovarská restaurace, ale i výroba, to znamená čokoládovna, pekárna i šrotovník. Potom se pomocí výtahu bude všechno spouštět do sklepů, kde se bude vařit pivo,“ nastiňuje Martin Neudörfl mladší, který má celou obnovu na starosti. Investorem je jeho otec.

Pivovar založil Vilém z Rožmberka v roce 1590, potom ho přestavěla hrabata z Buquoy. „V druhé polovině 19. století vyhořel, následovala nákladná rekonstrukce a dům dostal současnou podobu. Nicméně s ohledem na sílu schwarzenberských pivovarů už se nevyplatilo ho provozovat samostatně, proto to propachtovali soukromníkům. Za první republiky přišla ještě větší krize, tak se nakonec pivo vařit přestalo,“ popisuje Martin Neudörfl.

Čtěte také

Díky Národní jednotě pošumavské vznikl v pivovaru za první republiky hotel s názvem Český dům. Ten byl dokonce ve své době považovaný za nejmodernější hotel na Šumavě. Po roce 1948 začal cenný historický objekt chátrat. Byla v něm ubytovna a nakonec chvíli i diskotéka.

Nezávislý starosta Rožmberku nad Vltavou Bohuslav Čtveráček tento typ obnovy vítá a věří, že se díky tomu rozšíří i hlavní turistická sezona ve městě. „Takhle velkých objektů tu moc nemáme a tenhle je jeden ze dvou, které ještě čekají na svoji finální podobu,“ připomíná.

Soukromý investor koupil pivovar před pěti lety od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových za necelé dva miliony korun. Na obnovu chráněného objektu budou dohlížet také památkáři. Investice se vyšplhají až na sto milionů korun. Hotovo má být v roce 2023.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související