Býval chloubou, teď je spíš ostudou. Město Větřní zvažuje, že odkoupí bývalý Společenský dům

18. září 2019 14:05

Kino, taneční sál i restauraci kdysi obsahoval bývalý Společenský dům ve Větřní na Českokrumlovsku. Funkcionalistická budova z 30. let minulého století byla původně vizitkou rodu Spirů, kteří tu vlastnili svého času největší papírny ve střední Evropě.

Objekt se ale postupně proměnil v ostudu města, dnes je v něm pouze ubytovna a samoobsluha. Radnice ho proto chce odkoupit. S nabídkou se na ní obrátil sám majitel budovy.

Bývalý Společenský dům ve Větřní na Českokrumlovsku

Dnes má dům vymlácená okna, dveře bez skel a na fasádě zašlé nápisy. „Ten objekt se stal velmi špatnou vizitkou naší obce. Soukromý vlastník ho neudržuje, shromažďují se tu různé živly a prostě dělá nám ostudu. Lidé, kteří projíždí, znají Větřní právě jenom z té špatné stránky kvůli tomuto stavu,“ říká místostarosta Pavel Štindl.

Před sametovou revolucí budovu spravovaly Jihočeské papírny. Podle Pavla Štindla zde bylo jejich a také obecní kulturní centrum, ve kterém vystupovali divadelníci a hudebníci z celé republiky.

Jenže s úpadkem papíren přišel na řadu i takzvaný společňák. „To byl prostě objekt v evidenci majetku Jihočeských papíren, který byl privatizován, a dneska sklízíme důsledky,“ dodává.

Čtěte také

Vedení města si dokáže představit využití pro část svého úřadu, startovní byty nebo dům s pečovatelskou službou. Hlavně by ale chtělo sál, který jinak dlouhodobě postrádá. „Přestože jsme si postavili v areálu venkovního bazénu takovou letní scénu, tak v zimním období a za horšího počasí prostě potřebujeme i jiné zařízení, kde by se mohly odehrávat kulturní akce,“ připomíná Pavel Štindl.

Radnice si na cenu komplexu nechala vypracovat znalecký posudek. Představa majitele je ale podle místostarosty Pavla Štindla úplně odlišná. Oboustranná jednání sice už proběhla, ale jestli město dům skutečně koupí, je stále nejisté.

„Pokud tomu tak nebude nebo pokud by dokonce hrozilo, že ten objekt bude zneužit nějakým způsobem, který bude vysloveně proti zájmům města a jeho občanů, tak pak je to samozřejmě otázka, která by nás velmi trápila,“ dodává Pavel Štindl. Zástupci radnice teď chtějí hledat další možnosti třeba i za pomoci právníků.

Spustit audio

Související