Větřní má novou vyhlášku, která znemožní vyplácení dávek v problémových ubytovnách

15. duben 2018 09:25

Zastupitelé Větřní schválili novou vyhlášku, kterou chtějí znemožnit vyplácení dávek na bydlení ve dvou problémových ubytovnách. Důvodů pro to našli mnoho.

„Často tam zasahuje policie, v okolních zahradách se ztrácejí věci a kolem ubytoven se válí hodně smetí,“ stojí v odůvodnění nové vyhlášky.

Před ubytovnou postává pár mladých mužů, možná chlapců. Jeden z nich venčí psa, v ruce má mobilní telefon. „Jenom asi týden tady bydlím,“ říká, ale odkud se přistěhoval, odmítá prozradit.

Mezi stálejší obyvatele ubytovny v jednom z paneláků ve Větřní patří Terezie Lekešová. „Bydlím tu už tři roky, ale šťastná tady nejsem. Nejsou tady dobrý naši Cikáni, kradou,“ komentuje. Na bydlení doplácí 500 korun, zbytek pokrývají sociální dávky.

O kus dál bydlí Anna Bláhová. Blízko ubytovny má zahrádku. „Ten dům úplně zdemolovali, prostě tam není nic, nářadí pryč, všechno,“ reaguje.

Stížnosti na chování obyvatel ubytovny, také na hluk a znečišťování okolí zaznívají od starousedlíků častěji.

Zastupitelé proto schválili vyhlášku, která znemožní vyplácení podpory na bydlení lidem, kteří se v budoucnu do těchto dvou ubytoven přistěhují. „Základní myšlenkou bylo, abychom zabránili migraci, to znamená, aby k nám nepřišli noví nájemci, a samozřejmě to nebude lukrativní pro vlastníky ubytoven,“ vysvětluje starosta Antonín Krák.

Vyhlášku muselo vedení města Větřní konzultovat s městským úřadem v Českém Krumlově, který ji podpořil. Podle tajemníka českokrumlovského úřadu Radima Rouče to ale podstatu problému nevyřeší. „Z praxe městského úřadu v Krumlově, respektive jeho sociálního odboru vím, že ti lidé se nevypaří změnou legislativy. Oni tu pořád s námi budou a ta společnost jim bude muset nějakým způsobem pomoct,“ dodává.

Nová vyhláška byla schválená na konci března a začala platit tento týden.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související