Nejvzdělanější sládek v republice pracuje v Budvaru. Studium Adama Brože baví, odkrývá mu nové pohledy

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Adam Brož, vrchní sládek pivovaru Budějovický Budvar
0:00
/
0:00

Každý pracovní den Adama Brože začíná pitím piva. Je totiž už více než deset let vrchním sládkem Budějovického Budvaru. Tvrdí, že právě ochutnávání každé várky je důležité jako záruka kvality.

Adam Brož pochází z Českých Budějovic. Do Prahy si poprvé odskočil vystudovat obor sladařství a pivovarství na Fakultě potravinářské a biochemické technologie na Vysoké škole chemicko-technologické.

Vzápětí nastoupil do pivovaru a od té doby je mu věrný. „Dostal jsem příležitost pracovat v Budějovickém Budvaru na pozici mistra varny. Věděl jsem, že to je vzácná nabídka, tak jsem se hned pustil do praxe,“ vzpomíná.

Postupně ale ještě vystudoval další školy různých zaměření, všechny absolvoval s červeným diplomem. V odborných kruzích se ví, že je nejvzdělanějším sládkem v republice. „Při takovémto označení se má tvář rdí v barvě zmíněných diplomů. Je pravda, že studia mě vždycky bavila. Postupně jsem prošel obory, se kterými jsem při své praxi přišel do styku, vybíral jsem tak, abych znalosti využil,“ říká. Má tak třeba i vzdělání manažerské a v oblasti práva.

V Budějovickém Budvaru nyní Adam Brož pracuje na pozici, která se oficiálně jmenuje výrobně-technický ředitel. „Nicméně označení sládek se stále v pivovaru užívá a nosí. Mám na starost nejen kvalitu piva, recepty a výrobu, ale v našem případě i techniku, investice a rozvoj,“ doplňuje.

Na pití z lahve není vůbec nic špatného

Každý jeho pracovní den začíná pitím piva. „Kontrola jakosti lidskými ústy je nejkomplexnější druh kontroly výrobku. Společně s kolegy podsládky ochutnáváme každou čerstvou stáčku. Kromě analýz, které zajistí přístroje, zaznamenáváme každý den, jak naše pivo působí na senzorické buňky člověka,“ vysvětluje.

Rozhodně to však podle něj neznamená, že by byl denně omámený alkoholem. Při degustaci se konzumuje jen malé množství piva. „Trénovaná ústa dovedou i na malá množství reagovat a včas odhalit případné nedostatky. V případě ležáku musí mít pivo čistou chuť, která nezapře své suroviny slad a chmel, u našeho výrobku jde i o jemnou pokročilou hořkost a chmelové aroma,“ popisuje Adam Brož.

Často také vyráží do světa na vědecké konference a do porot pivních soutěží. Dílčí pohledy na parametry piva jsou podle něj prakticky všude stejné. „Hodnotí se barva, vzhled, různé části vůně, chuti, hořkost a podobně. Nejdůležitější je kompilace všech těchto ukazatelů v subjektivní dojem a výsledný pocit,“ vyjmenovává.

Od ležáků si občas rád odpočine a zkouší i jiné druhy piva. „Rád cestuji do Belgie a tam piji piva typu lambic, velice rád ochutnávám výrobky malých pivovarů. Jsou to krásné výlety do cizích kategorií a zpestření. V poslední době jsem například ochutnal krásné vzorky z USA, kde si pivovarníci pohráli s tmavým silným pivem, které zrálo v dřevěných sudech po bourbonu,“ vypráví.

Pití rovnou z láhve nepovažuje sládek Budějovického Budvaru nutně za nevhodné. „Záleží vždycky na účelu, příležitosti, proč se zrovna chcete napít. Na pití z lahve není vůbec nic špatného. Ochudíte se samozřejmě o zrakový vjem z barvy a pěny, na druhou stranu do úst dostáváte naprosto čerstvé pivo tak, jak bylo vyrobeno. I já vidím v životě situace, kdy přelévání piva do sklenice považuji za zbytečné,“ komentuje.

Ve volném čase Adam Brož podle svých slov skoro jako každý Jihočech rád jezdí na kole a chodí na houby. „S krajem jsem naprosto srostlý a klid a pohodu, kterou jižní Čechy dovedou dát, jinde nehledám, tady je jí hodně. Dalším koníčkem je vzdělávání, nesmírně mě baví odkrývání pohledů na svět jinou optikou. Možná v tom je motor, proč nikdy nebudu se studováním hotov,“ uzavírá.

Spustit audio

Odebírat podcast

Související