Na budějovickém výstavišti začíná pivní festival. Účastní se i pivovary z Thajska, Japonska nebo Brazílie

20. září 2021 10:02

Celkem 1200 různých piv ochutnají tento týden degustátoři v Českých Budějovicích. Na výstavišti v pondělí začíná soutěžní odborná část 31. ročníku Mezinárodního pivního festivalu. Ani letos na něm nebudou navzdory celosvětovým problémům s pandemií koronaviru chybět výrobci piva ze zahraničí.

„Přijedou z Polska, Maďarska, Běloruska, Ruska, samozřejmě z Německa, Španělska a Holandska,“ vyjmenovává evropské účastníky ředitel festivalu Alois Srb.

Do soutěže se přihlásily i pivovary ze zámoří, například z Thajska nebo Japonska. „Letos přijede také sedm pivovarů z Brazílie. To je, myslím, něco, co nikdo nezažil, a myslím, že i pro náš pivovarský průmysl, pro prezentaci a dodávání technologií do Brazílie je to obrovský úspěch,“ dodává Alois Srb.

Čtěte také

Pivního festivalu se letos zúčastní 180 pivovarů, které se v soutěži O zlatou pivní pečeť utkají v 36 různých pivních kategoriích. „Začíná být zájem i o takové druhy piva, které třicet let nebyly žádané. To je pivo s nízkou alkoholovou stupňovitostí, i stolní pivo tedy začíná být pro konzumenty zajímavé, až samozřejmě po ty nejsilnější speciály,“ uvádí ředitel festivalu.

S hodnocením soutěžních vzorků piva bude až do pátku  pomáhat přes 400 vyškolených degustátorů. A pivo bude moci chutnat i veřejnost. „Veřejná část začíná v pátek v poledne, pivovary budou točit na hlavní trase v areálu výstaviště, hudební část je v Pivovarské zahradě. V pátek i v sobotu zavřeme ve dvě hodiny po půlnoci,“ říká mluvčí českobudějovického výstaviště Michaela Čeňková.

Letos se veřejná část mezinárodního pivního festivalu bude kvůli pandemii koronaviru odehrávat výhradně venku. Festival vyvrcholí v sobotu večer vyhlášením vítězů degustační soutěže O zlatou pivní pečeť.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související