Znamenitý trombonista Zdeněk Pulec vynikl v klasické hudbě, ale i ve swingu a jazzu

3. září 2021

Jedním z nejznámějších a také nejlepších českých trombonistů druhé poloviny 20. století byl Zdeněk Pulec. Uměl na špičkové úrovni kombinovat swing i klasickou hudbu. Na 8. září připadá 85. výročí jeho narození.

V případě Zdeňka Pulce, pražského rodáka, opravdu jablko nespadlo daleko od stromu. Jeho tatínek Josef Pulec byl saxofonistou Ježkova orchestru Osvobozeného divadla a také orchestru R. A. Dvorského.

Muzikantská kariéra trombonisty Zdeňka Pulce se obdivuhodně vyvíjela po dvou liniích. Jednak tento absolvent pražské konzervatoře a Akademie múzických umění vynikl jako instrumentalista na poli klasické hudby. Před necelými 60 roky se stal absolutním vítězem Pražského jara, ve svých 22 letech získal na dlouhá léta místo v Symfonickém orchestru Československého rozhlasu, ale působil i v zahraničních tělesech, včetně Hamburské státní opery a filharmonie. Stal se laureátem řady zvučných ocenění.

Jako sólista figuroval též na řadě cenných nahrávek klasické hudby. Zdeněk Pulec byl navíc uznávaným pedagogem na konzervatoři i Akademii múzických umění. Ovšem vedle toho se se zaujetím věnoval rovněž jinému žánru a vynikl jako swingový a jazzový trombonista.

Pokud jde o swingovou, případně taneční hudbu, hrál už v 16 letech v orchestru Zdeňka Bartáka. Na tu dobu později Zdeněk Pulec vzpomínal: „Zkoušelo se třikrát týdně. Nejprve jednotlivé sekce, pak plechy – trubky a trombony, nakonec celá kapela. Však také bylo co zkoušet“. 

Pot hrál Zdeněk Pulec třeba u Vlastimila Kloce, ale také v bandech dvou velkých Karlů – Vlacha a Krautgartnera. Ještě v 50. letech byl vybrán pro elitní a talenty naplněný International Youth Band pro prestižní festival v americkém Newportu.

Čtěte také

V 60. letech hrál s Pražským dixielandem, Jazzovým orchestrem Československého rozhlasu, avšak  také s SHQ Karla Velebného, Reduta kvintetem i Jazzovým sanatoriem Luďka Hulana. No, a později byl Zdeněk Pulec ozdobou orchestru Václava Hybše, s nímž hrál i populární hudbu.

Také se stal v 70. letech sólistou orchestru Václava Zahradníka, ale v našem pořadu se vrátíme ještě do předcházející dekády, kdy byl Zdeněk Pulec členem velmi kvalitní, ale dnes víceméně zapomenuté jazzové kapely Metronom. Důkazem tohoto angažmá vynikajícího českého trombonisty uloženým na gramofonové desce je také dechberoucí nahrávka standardu Tiger Rag z roku 1962.

Trombonista Zdeněk Pulec hojně spolupracoval se Studiovým orchestrem Pavla Vitocha. A nahrávky Vitochova orchestru jsou postaveny na sekci trombónů a vyzdvihují hráčské kvality Zdeňka Pulce, včetně technické dokonalosti, frázování a improvizačních schopností. Řada těchto snímků představuje posluchačsky vstřícný swing.

Znamenitý muzikant Zdeněk Pulec, který vedl i svůj oktet, zemřel v červnu 2010 ve věku 73 let. Na závěr vám od něj a od studiového orchestru trumpetisty i trombonisty Pavla Vitocha pošleme vlastně znělku tohoto pořadu – slavnou swingovku orchestru Tommyho Dorseyho I'm Getting Sentimental Over You neboli Jsem z tebe sentimentální.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související