Vzpomínky a písničky Milana Lasici swingujícího s Bratislava Hot Serenaders

23. červenec 2021

Přímo na pódiu před necelým týdnem odešla kamsi výš veliká osobnost československé kultury – herec, dramatik, režisér a textař, ale i zpěvák Milan Lasica.

Zemřel na prknech svého domovského divadla v Bratislavě při koncertu Bratislava Hot Serenaders, v kterém zpíval i písničku Já som optimista. Tato skladba otevře hudební pořad V náladě swingu, potažmo jazzu. V podání Milana Lasici zazní ale i jiné, nostalgií vonící písničky.

Spolupráce Milana Lasici s výbornými Bratislava Hot Serenaders byla dlouhodobá a jejím vyjádřením byly jednak nahrávky, jednak řada společných vystoupení. O Milanu Lasicovi jako interpretovi v pořadu mluví také kapelník Bratislava Hot Serenaders a výborný trumpetista Juraj Bartoš.

Milanu Lasicovi vzdává poctu jako vokalistovi, ale on má v historii slovenské populární hudby, pojato v širším smyslu, výsostné postavení zejména jako textař. Už dávno pozval do slovenského jazykového prostředí i řadu jazzových a swingových standardů a pořad nabídne i vzpomínky Milana Lasici, kromě jiného také na jeho první písničkový text.

Milan Lasica a jeho oduševnělý humor, noblesa, nadhled, poetika a svobodné myšlení budou moc chybět, na což upozorní právě také půlhodinka V náladě swingu, potažmo jazzu.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související