Vzpomínka na znamenitého táborského bubeníka a příběh emancipované jazzové harfenistky

2. červenec 2021

Harfa může být nástrojem jazzu. Na 3. červenec připadají pětaosmdesátiny pozoruhodné postavy jazzu, harfenistky, pianistky i zpěvačky Corky Hale, byť některé zdroje ji dělají ještě o pět let starší.

Nejen špičková hudebnice, ale také vizuálně velice atraktivní žena s uměleckými i společenskými úspěchy. Corky Hale doprovázela velké hvězdy z různých žánrů jako Billie Holiday, Frank Sinatra, Nat King Cole, Barbra Streisand, Liberace, Anita O'Day, Ella Fitzgerald, ale i George Michael nebo islandská zpěvačka  Bjork.

„Jsi moje malá holčička,“ řekla prý Billie  Holiday Corky Hale, když ji slyšela poprvé hrát na harfu. Corky se narodila jako Merrilyn Hecht ve Freeportu ve státě Illinois. V době, kdy byla v pubertě, se naučila na klavír, harfu, flétnu a violoncello.

V 16 letech se přihlásila na Stephens College, školu pro mladé dámy. Po jejím ukončení oznámila rodičům, že se stěhuje do Hollywoodu za muzikantskou kariérou. Ti sice nadšeni nebyli, ovšem dcera nakonec svého dosáhla.

A dokázala toho hodně i v životě, a to nejenom na poli hudby. Provozovala v Hollywoodu kdysi populární butik a byla silně angažovaná v boji žen za právo na potrat. Dokonce byla schopna tyto dvě aktivity na jednom místě propojit, takže se její obchod v 60. letech stal místem jakési první záchrany a pomoci.

Ale zůstaňme u hudby a nahrávek Corky Hale. Ty jsme do pořadu V náladě swingu vybrali ze sólového alba Modern Harp, Moderní harfa, které ji představuje jako harfenistku i částečně jako pianistku a bylo natočeno v 50. letech.

Odešel bubeník Ivan Smažík

Letos v máji ve věku 76 let odešel do jazzového nebe výborný bubeník pocházející z jihočeského Tábora, Ivan Smažík. A toto město na jazzové mapě – podobně jako kontrabasista Jiří George Mráz – proslavil.

Hrál i se sourozenci ve velmi dobré táborské swingové kapele Studio T. V Praze hrál Ivan Smažík na bicí v triu kytaristy Rudolfa Daška, s nímž po vojně na kraji 70. let nahrál svou první desku Pohádka pro Beritku.

Čtěte také

Také svou muzikantskou univerzálnost prokázal dlouhodobým angažmá v kapele Strýci a spoluprací s Helenou Vondráčkovou a potom v orchestru Československé televize, ale hrál i v rozhlasovém big bandu, v různých menších sestavách a také kapelách svého dobrého kamaráda, legendárního táborského jazzového muzikanta a propagátora jazzu Karla Kobližky.

Výborného bubeníka Ivana Smažíka připomeneme v jedné nahrávce upraveného standardu The Way You Look Tonight, Takto dnes večer vypadáš, společně s dalšími úctyhodnými jazzmany, trumpetistou Pavlem Husičkou, trombonistou Josefem Bažíkem Pavelkou, pianistou Luďkem Švábenským a basistou Petrem Kořínkem. Většina z nich hraje jazz už spolu s ním kdesi nahoře a někteří z nich jezdívali v létě na Jazzovou noc ve Vydří u Jindřichova Hradce.

Ale v hudební půlhodince V náladě swingu, potažmo jazzu bude místo i pro Louise Armstronga, který zemřel před padesáti roky, a také pro slavnou černošskou zpěvačku i „andělskou“ herečku Dellu Reese, které ve své nejslavnější písničce propojila jazz, soul, pop a operu a která se narodila 6. července před devadesáti roky.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.