Hudební vzpomínka na legendárního swingaře a táborského rodáka Jiřího Traxlera

27. srpen 2021

„Jiří Traxler nebyl pouze slavným a úspěšným skladatelem a klavíristou. Uměl si užívat života a radovat se z něj, dokázal zúročit své talenty s vášní i nadhledem,“ s úctou řekl Ondřej Havelka, současný úspěšný širitel kouzla starého swingu a jazzu.

Jiří Traxler nejen podle něj patřil mezi několik skladatelů a interpretů, kteří vytvořili fenomén českého tanečního swingu. Ondřej Havelka vzdal svůj hold velkému swingaři vedle jiných uměleckých projevů činoherní hudební revue V rytmu swingu buší srdce mé, kterou spolu s Martinem Vačkářem napsal pro Národní divadlo na motivy života a díla Jiřího Traxlera.

V Národním divadle byla tato divadelní hra v druhé půlce minulé dekády uváděna. Inspirací byly rovněž paměti Jiřího Traxlera Já nic, já muzikant vydané v roce 1980 exilovým nakladatelstvím manželů Škvoreckých '68 Publishers v Kanadě. Hlavní roli Jiřího Traxlera vytvořil Igor Orozovič, který svůj hlas spojil s Traxlerovýmu vzpomínkami i v audioknize Život v rytmu swingu.

Čtěte také

Letos 7. srpna uplynulo deset let od odchodu Jiřího Traxlera. Důležitý spolutvůrce éry českého swingu 30. a začátku 40. let minulého století, pianista, skladatel, textař, aranžér a také táborský rodák zemřel v požehnaném věku 99 let.

Výročí si připomeneme v hudebním pořadu V náladě swingu skrze méně očekávatelné intepretace nezapomenutelných swingových songů s autorským podílem Jiřího Traxlera, třeba Bloudění v rytmu v podání jihočeských folkových Nezmarů a Filharmonického orchestru České Budějovice. Je to jedna z mnoha písniček, které zpívalo několik generací, které dodnes žijí a k nimž dodal melodii Jiří Traxler.

Spoluautor písní Jedu nocí, Hádej, hádej, hadači nebo Růžové brýle, které v minulosti zněly z původních šelakových gramodesek v podání orchestrů R. A. Dvorského či mladého Karla Vlacha, se v reakci na nástup komunismu v Československu rozhodl odejít na Západ a žil v zámoří, v Kanadě.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související