Nejlepší jazzové časy Louise Armstronga, ale také století od narození průkopníka jazzové flétny a jubileum Kamila Hály

6. srpen 2021

Je přirozené, že ve swingovém a jazzovém pořadu si všimneme, že 4. srpna se před 120 roky podle záznamu o křtu v jednom kostele v New Orleans narodil fenomenální trumpetista i osobitý zpěvák, také kapelník a jedna z nejdůležitějších postav historie jazzu Louis Armstrong.

Připomínkou tohoto jubilea budou historické a velmi ceněné nahrávky Louise Armstronga a jeho Hot Five z 20. let minulého století, která prožil zejména v Chicagu a která považoval z muzikantského pohledu za nejdůležitější úsek svého života. „Ano, to byly moje asi nejlepší a nejhezčí časy,“ sám bilancoval. Byl to on, kdo skladbami jako West End Blues narušil zavedenou podobu neworleanského jazzu.

Zastavíme se také u výročí narození další pozoruhodné postavy jazzu 20. století, černošského saxofonisty, klarinetisty a také průkopníka v uplatnění flétny v jazzu Buddyho Collettea, který přišel na svět právě před sto roky, tedy 6. srpna roku 1921 v Los Angeles.

Čtěte také

William Marcel „Buddy“ Collette pěstoval svou lásku k hudbě již v mladém věku, naučil se na altsaxofon a ve dvanácti letech vytvořil svou první kapelu, v níž hrál na basu jeho velký kamarád a také nepochybně věhlasný jazzman Charles Mingus.

Po válce Buddy Collette hrál s jazzovým kvartetem, ve kterém se objevili saxofonista Dexter Gordon, basista Charles Mingus a bubeník Chico Hamilton. Tedy, co jméno, to pojem v jazzu. Od 50. let se Buddy Collette pohyboval zejména v oblasti západního pobřeží Spojených států. Působil v různých menších sestavách a také natáčel desky pod svým jménem.

A také později vynikl jako pedagog. Jeho jazzovou flétnu si můžete poslechnout v nahrávce slavné pohádkové filmové skladby Over The Rainbow, Za tou duhou, z alba Nice Day with Collette, Pěkný den s Collettem.

A poslední vzpomínka bude patřit Kamilu Hálovi, skladateli, pianistovi a dirigentovi Tanečního i Jazzového orchestru Československého rozhlasu. A také bratrovi významného autora a trumpetisty Vlastimila Hály. O prvním srpnovém dnu by bylo Kamilu Hálovi, rodákovi z Mostu, devadesát.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související