Zmrzlina je často kontaminovaná kvůli špinavým kleštím, zjistili hygienici

7. srpen 2019 13:47

Hygienici v létě kontrolují zdravotní nezávadnost zmrzlin. Na jihu Čech zatím našli problémy u 20 procent vzorků. Zaměřují se nejen na samotnou potravinu, ale i na dodržování správných pravidel prodeje.

„Kontrolujeme provozovny, kde se zmrzlina vyrábí, většinou točená z toho výrobního zařízení, nebo kde se prodává už hotová kopečková zmrzlina. Do této doby jsme zkontrolovali 56 provozoven,“ uvádí Dagmar Smitková z Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích.

Podle ní kontroly neprokázaly výskyt nebezpečných patogenů, jako je například salmonela. Rozbory ale potvrdily zvýšené hodnoty enterobakterií. „To jsou bakterie, které se běžně vyskytují v zažívacím traktu lidí a zvířat a které vlastně indikují to znečištění. Když jsou tam vysoké hodnoty, tak uvažujeme o překročení limitů nebo nesplnění hygienických požadavků jak ze strany provozní hygieny, tak osobní hygieny zaměstnanců,“ vysvětlila.

Devět jihočeských provozoven dostalo kvůli významnějšímu překročení mikrobiologického limitu pokutu v celkové výši 18 tisíc korun.

„Další pokuty za 41 tisíc korun jsme udělili provozovnám za nedostatky v hygieně, skladování potravin, problémy s pitnou vodou a podobně,“ doplnil ředitelka hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Čtěte také

Ke kontaminaci točené zmrzliny podle zkušeností hygieniků nejčastěji dochází špatným čištěním zmrzlinového stroje. U kopečkové zmrzliny za to mohou zase kleště na její nabírání.

„I ta hotová zmrzlina se při prodeji může kontaminovat. Nejčastěji kleštěmi, protože ty se ukládají do nějaké misky s vodou, a ta voda by se měla pravidelně vyměňovat. Potom mohou být kontaminovány i kornoutky – měly by se uchovávat a skladovat jako každý jiný potravinářský výrobek, ne jako nějaký přídatný obal,“ uzavírá Dagmar Smitková.

Kontroly zdravotní nezávadnosti zmrzlin budou na jihu Čech pokračovat i v příštích týdnech.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související