Zmrzlina je často kontaminovaná kvůli špinavým kleštím, zjistili hygienici
Hygienici v létě kontrolují zdravotní nezávadnost zmrzlin. Na jihu Čech zatím našli problémy u 20 procent vzorků. Zaměřují se nejen na samotnou potravinu, ale i na dodržování správných pravidel prodeje.
„Kontrolujeme provozovny, kde se zmrzlina vyrábí, většinou točená z toho výrobního zařízení, nebo kde se prodává už hotová kopečková zmrzlina. Do této doby jsme zkontrolovali 56 provozoven,“ uvádí Dagmar Smitková z Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích.
Podle ní kontroly neprokázaly výskyt nebezpečných patogenů, jako je například salmonela. Rozbory ale potvrdily zvýšené hodnoty enterobakterií. „To jsou bakterie, které se běžně vyskytují v zažívacím traktu lidí a zvířat a které vlastně indikují to znečištění. Když jsou tam vysoké hodnoty, tak uvažujeme o překročení limitů nebo nesplnění hygienických požadavků jak ze strany provozní hygieny, tak osobní hygieny zaměstnanců,“ vysvětlila.
Devět jihočeských provozoven dostalo kvůli významnějšímu překročení mikrobiologického limitu pokutu v celkové výši 18 tisíc korun.
„Další pokuty za 41 tisíc korun jsme udělili provozovnám za nedostatky v hygieně, skladování potravin, problémy s pitnou vodou a podobně,“ doplnil ředitelka hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.
Čtěte také
Ke kontaminaci točené zmrzliny podle zkušeností hygieniků nejčastěji dochází špatným čištěním zmrzlinového stroje. U kopečkové zmrzliny za to mohou zase kleště na její nabírání.
„I ta hotová zmrzlina se při prodeji může kontaminovat. Nejčastěji kleštěmi, protože ty se ukládají do nějaké misky s vodou, a ta voda by se měla pravidelně vyměňovat. Potom mohou být kontaminovány i kornoutky – měly by se uchovávat a skladovat jako každý jiný potravinářský výrobek, ne jako nějaký přídatný obal,“ uzavírá Dagmar Smitková.
Kontroly zdravotní nezávadnosti zmrzlin budou na jihu Čech pokračovat i v příštích týdnech.
Související
-
Auto vezlo zkažené maso na dětský tábor na Jindřichohradecku
Veterináři objevili při kontrole auta v Táboře čtvrt tuny zkaženého masa a masných výrobků.
-
Po koupání v přírodě doporučují hygienici sprchu, i když kvalita vody je dobrá
Hygienici, kteří kontrolují vodu v nádržích Orlík a Lipno a také v rybnících Hejtman a Staňkovský, říkají, že voda je stále čistá. Přesto doporučují po vykoupání sprchu.
-
Hygienici se v létě zaměří na kontrolu ledu do nápojů v restauracích a barech
Na kvalitu a mikrobiologickou čistotu ledu v nápojích se zaměří krajští hygienici. Plánují kontrolu až 70 restaurací a barů. Zaměří se na skladování i samotné podávání.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
OVĚŘOVNA: Hnědá vejce nikdo nezakazuje. Z obchodů postupně mizí na úkor bílých z ekonomických důvodů
-
UNESCO, právo i překlad Malého prince do hanáčtiny. Bývalým europoslancům skončilo ochranné období
-
Politika se vyprázdnila. Mladý talent je konkurent, proto se recyklují pořád stejní lidé, myslí si Havlík
-
V modelu Kantaru oproti loňskému roku výrazně posílili Motoristé, naopak oslabilo ANO i koalice Spolu