Hygienici se v létě zaměří na kontrolu ledu do nápojů v restauracích a barech

28. červen 2018 07:46

Na kvalitu a mikrobiologickou čistotu ledu v nápojích se v létě zaměří krajští hygienici. Plánují kontrolu až 70 jihočeských restaurací a barů. Kritické pro kontaminaci původně nezávadného ledu je způsob skladování i samotné podávání, například špatně umytou rukou.

„Víme, jak se někdy s těmi skladovanými potraviny zachází, a mezi těmi potravinami jsou skladovány i ledy, které se vlastně bez další úpravy dávají do nápojů, které spotřebitel konzumuje,“ vysvětluje důvod kontrol ředitelka oddělení hygieny výživy Dagmar Smitková.

„Ledy se nacházejí na provozovnách buď kupované v distribuční síti, nebo se tam přímo vyrábí. Výroba sama o sobě je závislá na kvalitní pitné vodě, takže první předpoklad je, aby byl led vyráběný z pitné vody,“ uvádí Dagmar Smitková.

Dalším předpokladem podle ní je skladování na čistém místě. „Aby nebyl skladován s jinými potravinami, které mohou ten led kontaminovat. Setkávali jsme se při kontrolách třeba s tím, že skladovali led v potrhaných baleních nebo nebalený a v tom mrazáku zároveň byly zmrzlé ryby, syrové maso, játra, což vůbec nepřichází v úvahu,“ popisuje.

Kuchyně na letních táborech jsou pod přísným dohledem hygieniků

Dobrodružný i tradiční tábor Severáčku

Krajští hygienici se teď zaměřují na kontroly letních táborů. A mají dost práce, protože do jižních Čech přijede na letní tábor nejvíc dětí z celé republiky. Celkem se jich tu má během prázdnin vystřídat asi 37 tisíc.

Hygienici proto chtějí kontrolovat skladování a také zacházení s ledem. „Samozřejmě se led musí nějakým způsobem vyndat a dát do nápojů. Když potom jsou velké akce, tak to může vypadat tak, že v kýblu na provozovně je hodně ledu, který se rukama, aby to šlo rychle, dává do sklenic, přitom by se to mělo dělat nějakou lopatičkou,“ připomíná Dagmar Smitková.

Průběžné výsledky kvality vzorků ledu zveřejní hygienici ještě během prázdnin.

autor: pfr
Spustit audio

Související