Po koupání v přírodě doporučují hygienici sprchu, i když kvalita vody je dobrá

17. červenec 2018 07:01

Hygienici, kteří kontrolují vodu v jihočeských nádržích Orlík a Lipno a také v rybnících Hejtman nebo Staňkovský, říkají, že voda je stále relativně čistá. Přesto doporučují po vykoupání sprchu.

Na městskou pláž rybníka Svět v Třeboni vytáhlo o víkendu slunečné počasí desítky lidí. „Na koupání je voda dobrá, ale jsou tu trochu sinice, takže je potom potřeba se osprchovat,“ komentoval jeden z návštěvníků.

Na kvalitu vody v rybníce podle provozovatele pláže Miloslava Melichara dohlíží město. „Voda pochopitelně kvete, takže ráno nasazujeme motory. Zelenou vodu to odeženeme a lidé, když sem přijdou, se nemají čeho bát,“ dodal.

O pár kilometrů dál v rybníku Hejtman kontrolovali kvalitu vody hygienici v pátek. „Z posledních výsledků je voda vhodná ke koupání. Je pouze mírně překročen limit pro chlorofyl A, ale to není žádný problém,“ potvrdila Jitka Pillerová z Krajské hygienické stanice v Jindřichově Hradci.

Pískovny u Suchdola lákají stovky lidí denně, koupání v nich je ale zakázané

K pískovnám u Suchdola nad Lužnicí zamíří každý den stovky lidí, na řadě míst je ale koupání zakázané

Prohřátý písek a průzračná voda - tomu v letním počasí asi nejde odolat. Stovky lidí proto míří k pískovnám u Suchdola nad Lužnicí. Na řadě míst je ale koupání zakázané, pískovny jsou totiž stále oficiálním dobývacím prostorem.

I tady se začínají lidé koupat. Po poněkud chladném týdnu začíná svítit slunce. „Krásné koupání, akorát je letos málo vody, hladina je níž než jindy,“ hodnotila jedna z žen u rybníka Hejtman.

Podle rozborů hygieniků je voda ke koupání vhodná na všech sledovaných místech v jižních Čechách. Nejčistší je na Lipně u Horní Plané, nejhorší na Orlíku u kempu Radava. Hygienici doporučují po každém koupání sprchu.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související