Speciální utopenci, plechové klouzačky a atmosféra Rozmarného léta. To je koupaliště Ostende

24. červenec 2016

Pláž Ostende na břehu rybníka Svět u Třeboně charakterizuje drsná hostinská Zuzana a výběrčí vstupného Karel a Pepa. Chodí v pruhovaných plavkách a při dobrém rozmaru hrají návštěvníkům koupaliště na kytaru své vlastní písně.

Pitoreskní atmosféru místa dokreslují stará plechová šlapadla a původní plechové klouzačky. Je zde prý nejkrásnější západ slunce na Světě. A také se tu zastavil čas.

Téměř čtyřicet let mohou lidé na pláži Ostende vídat Pepu Bedrníčka a Karla Kubicu. „Já jsem si zamiloval tohle místo mimo jiné kvůli tomu západu slunce, ten je úplně kouzelný. A pak to posezení, ten klid tady, to je prostě pohlazení na duši. Je tu prostředí, které se v podstatě nemění. Koupaliště bylo vybudované v roce 1928 a my ho opatrujeme a zůstává takové, jaké bylo,“ říká Karel Kubica.

Pepa Bedrníček pochází z Ústí nad Labem, v Třeboni ale tráví každé léto. „Pro mě je to vyloženě srdeční záležitost, tady to zkrátka miluju. Ostende je můj druhý domov,“ komentuje muž, jehož lidé na koupališti vnímají nejvíc, je u všeho, je slyšet a společně s Karlem zpívá.

Pepa má na břehu Světa nejraději večery. „Jsem už staršího data, tak už mám rád spíš večer, když je klid a člověk si to teprve začne užívat s kytarou, s pivečkem. To se nedá ničím nahradit,“ popisuje.

Na Ostende se vracejí místní i turisté. „Stává se často, že přijdou lidé po roce a ptají se, co je tu nového. My řekneme, že nic, a oni odpoví, že to je nádhera,“ dodává Karel. Místu také přezdívá lázně ducha.

Třetí do party ke Karlovi a Pepovi je hostinská Zuzana. Ta má pro návštěvníky připravenou specialitu, kterou nikde jinde neochutnají. „Jsou to takoví utopenci ve speciální omáčce s cibulí,“ prozrazuje.

Každoroční práce na Ostende ji baví. „Je tu perfektní parta. Klientela sice trochu stárne, ale jsou tu fajn lidé,“ uzavírá.

Koupaliště Ostende na břehu rybníka Svět u Třeboně má nezaměnitelnou atmosféru, Místní i turisté oceňují, že se místo prakticky vůbec nemění
autor: pfr
Spustit audio