Zdena Kolářová: Kuchařský slovník

27. březen 2024

Dostala jsem kuchařku. Krásnou a drahou. V první chvíli mne napadlo – není to urážka? Dává se mi snad najevo, že špatně vařím, a tudíž potřebuji, aby mi někdo radil?

Ta knížka receptů pochází z lepší rodiny. Voní křídovým papírem jak slečna z parfumerie diorem, je vyzdobená krásným písmem, hýří barvami a netradičními výtvarnými nápady. Je to prostě taková modelka mezi knihami. Pravda, je trochu tlustá, což u modelek nebývá zvykem, ale jinak je potěšení vzít ji do ruky.

Jednu vadu přece jen má. Názvy pokrmů, na které tu najdete recepty, jsou běžnému člověku trochu nesrozumitelné. Tak třeba víte, co je to foie gras nebo sous vide? Říká vám něco osso buco? A víte, co vám přinesou na talíři, když si poručíte hovězí flank steak?

Samozřejmě, že se to v té knížce dozvíte, něco si i zapamatujete, ale příště jste zase vedle. Měli jsme doma rodinnou sešlost, všem, kteří byli pozvaní, jsem poslala menu, sestavené z receptů z nové kuchařky.

Pak mi zavolala sestřenice a opatrně se mě otázala, zda nemám něco s hlavou. „Co budeš vlastně k tomu jídlu dělat? To chceš tetě Anče dát k jídlu ty moderní blivajzy?“ „Předkrm foie gras, to jsou drůbeží játra, polévka osso buco je kližka s kostí, flank steak na víně to je hovězí pupek.“ A co je to cla-fou-týs, hláskovala sestřenice. „Neměj strach, to je obyčejná bublanina.“

Návštěva proběhla úžasně a při odchodu mi moje sestřenice udiveně řekla: „No, to bych si nepomyslela, že z tebe bude taková kuchařka.“ Tak vidíte, stačilo, aby se jídla vznešeně jmenovala, a jejich názvy mě rázem katapultovaly do kuchařského hvězdného nebe.

A přitom jim jídla ode mne pokaždé chutnala. Jenže se jmenovala tak nějak obyčejně. Tak že bych se dnes s vámi rozloučila také ve velkém stylu… au revoir, mon ami . No, raději zůstanu u toho, jak jsme zvyklí.

autor: Zdena Kolářová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Zdena Kolářová: Pečující otec

    Traduje se, že matkám je dán talent instinktivně pochopit, jak zacházet s malými dětmi. Matky je umí utišit, zabavit, uspat... Prostě vědí, jak na ně.

  • Zdena Kolářová: Borovice

    Minulý týden umřely v naší zahradě dva stromy. Dvě krásné borovice, které rozevíraly své dlouhé paže do bezútěšného prostoru nesourodých dvorků a zdobily.

  • Zdena Kolářová: Řidičák

    V mládí jsem se vyznačovala tím, že jsem vždycky chtěla všechno dřív, než se patřilo. Líbily se mi nepřístupné filmy, kouření, červeně nalakované nehty a sprostá slova.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.