Zapálil sklad někdo úmyslně nebo to byla nehoda? Odpověď musí najít vyšetřovatel požárů

15. říjen 2016

Nevyjíždí přímo k požáru, ale počká, až ho jeho kolegové uhasí. A pak se snaží zjistit, proč vlastně hořelo. To obnáší každodenní práce vyšetřovatele požárů. Další zajímavou profesi představujeme v seriálu Co dělají.

S Františkem Veisem, vyšetřovatelem požárů Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje Územního odboru Český Krumlov, se redaktorka Martina Toušková vypravila přímo na místo jednoho činu.

„Nacházíme se na požářišti ve Větřní. Došlo zde k požáru skladu sena a slámy, objekt byl zcela zničen a zůstaly nám tu zbytky ohořelé střešní konstrukce a zbytky sena a slámy. Byl to požár většího rozsahu, předběžně odhadnutá škoda je půl milionu korun,“ ukazuje František Veis.

Na místo činu nyní přijíždí zhruba po týdnu. I po několikadenním dešti to tu místy ještě doutná. František Veis byl ale samozřejmě poprvé na požářišti hned po dohašení ohně, aby stanovil, jak se odborně říká, základní vyšetřovací verze.

„Byla vyloučena vyšetřovací verze technická závada na elektroinstalaci nebo elektrickém zařízení, protože objekt je prokazatelně odpojen od proudu. To bylo vyloučeno hned v den požáru na místě,“ vysvětluje vyšetřovatel.

Stanovil tedy další verze: „Úmyslné zapálení nebo nedbalost, neopatrnost dospělých, manipulace s otevřeným ohněm nebo kouření. Není zcela vyloučena ani verze hra dětí do patnácti let. My jsme teď na místě proto, abychom si ověřili, zda byla použita hořlavá kapalina neboli akcelerant hoření,“ doplňuje.

Vyšetřovatele doprovází psovod Vítek Schwager s belgickým ovčákem Exem. „Pes má za úkol hledat jakoukoli hořlavou látku. Bývají to látky na bázi ropy, to znamená nejčastěji benzín, nafta, ředidlo,“ popisuje psovod. Toho vyšetřovatel pozve na místo činu, pokud má podezření na úmyslné zapálení objektu.

Vyšetřovateli požárů pomáhá psovod Vítek Švagr s belgickým ovčákem Exem

„Sklad sena je blízko kravína, takže si můžeme představit, že pachatel přišel odtud. Tady byl u okraje skládky, takže měl perfektní přístup a zároveň sem nebylo vidět. Je pravděpodobné, že to tak mohlo být,“ přemýšlí dál František Veis.

Ohledání požářiště může někdy zabrat dost času. „Záleží na objektu. Tady je to jednodušší než třeba nějaký prostor v továrně, kde jsou stroje a spousta jiného hořlavého materiálu. Pak ohledání trvá třeba půl dne nebo celý den,“ komentuje.

Za vyšetřovatelem na místo poté přijede policejní technik, zajistí stopy a odešle je k odbornému zkoumání na Odbor kriminalistické techniky a expertiz policie Jihočeského kraje. Tam zřejmě potvrdí to, co už naznačil ovčák Ex, tedy přítomnost nějaké hořlavé látky v požářišti. A vyšetřovatel požárů František Veis potom spolu s výsledky dalšího šetření policie stanoví pravděpodobnou příčinu požáru skladu slámy a sena ve Větřní.

Spustit audio