Zákaz sekaček a pil v neděli? V Týně chtěli vyhlášku, na Hluboké stačí dohoda

29. červenec 2018 14:05

Nedělní klid sekačkám, motorovým pilám, vrtačkám, bruskám a dalšímu hlučnému nářadí zastupitelé v Týně nad Vltavou neprosadili. Pro novou vyhlášku nenašla koalice dost hlasů.

Ani sousední Hluboká takovou vyhlášku nemá. Už od jara ale apeluje na obyvatele na stránkách městského zpravodaje i přes emaily, což se osvědčilo.

„Nedělní klid je, myslím, docela v pohodě a my to tu většinou respektujeme. V sobotu lidi přijedou, tak si udělají, co potřebují, ten rámus se odbyde v sobotu a v neděli je pohoda,“ líčí paní Marta, která bydlí v jedné z nejnovějších hlubockých čtvrtí na Křesíně.

Její sousedka Marie Bortlová byla na pracovní neděle zvyklá. „Celý týden na to čas nemají a dostanou se k tomu akorát o víkendu,“ krčí rameny.

Hlubocký starosta Tomáš Jirsa říká, že lidé nedělní klid vesměs dodržují. Hluboká nemá vyhlášku, ale funguje gentlemanská dohoda.

„Prostě nechceme naše občany zatěžovat další vyhláškou a navíc kdyby to bylo dáno vyhláškou, tak tam musí být sankce. Pak by to vypadalo tak, že když někdo v neděli opravdu potřebuje něco udělat, sousedé by na něj poslali městskou policii, ta by ho musela sankcionovat a zcela jistě by to budilo plno zlé krve,“ dodává Tomáš Jirsa.

Uzákonit klid vyhláškou se pokusili radní v sousedním Týně nad Vltavou. Zastupitelstvo ji neschválilo. „Městská policie takto i dnes preventivně působí. Když někdo zavolá, že ho soused ruší sekačkou, tak tam přijede a domluví. Spíš ale převažoval názor nechat to zatím na takovou tu lidskou domluvu,“ popisuje starosta Milan Šnorek.

Obyvatelé vilových čtvrtí v Týně nad Vltavou klid dodržují, některým se to ale nedaří. „My sečeme, jak je potřeba a hlavně když nemůžu síct v sobotu, tak potřebuji posíct v neděli a ne to nechat, až mi to přeroste. Zatím se sousedy nemáme žádný problém, protože jednou se to povede mně a jednou jemu,“ vypráví Miroslav Boček.

Také v Týně se pokusí radnice zapojit místní měsíčník a možná obeslat obyvatele poštou, aby nedělní klid dodržovali.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související