O lichých prázdninových nedělích vypráví kastelán na zámku Hluboká příběhy

8. červenec 2018 07:34

Letos slavíme nejen sto let od vzniku Československa, ale i další osmičková výročí. Na zámku Hluboká je připomínají při speciálních kastelánských prohlídkách. Vydat se na ni můžete například v neděli 8. července odpoledne.

„Prohlídka se odehrává na druhé trase, která přivede návštěvníky do soukromých pokojů posledních Schwarzenbergů na Hluboké. Jsou to dva apartmány, první obývala maminka posledního majitele, kněžna Terezie, druhý patřil poslednímu vlastníkovi Hluboké z rodu Schwarzenbergů, doktoru Adolfovi,“ zve kastelán Martin Slaba.

Prohlídka je netradiční také tím, že se nevěnuje jen tomu, co lidé na zámku vidí, ale i příběhům Schwarzenbergů z první poloviny 20. století. Návštěvníci se dozví, jak šlechtici prožívali roky 1918, 1938 a 1948.

Každých 7 minut vejde do zámku Hluboká 45 návštěvníků. Nově je lákají Hostinské pokoje

Z místností nové prohlídkové trasy na zámku Hluboká vysílal Český rozhlas České Budějovice rozhovory s hosty. Moderovala Hanka Šoberová

Během prvních deseti měsíců letošního roku přišlo na zámek Hluboká 278 tisíc lidí. A tím to nekončí. Památka totiž nabízí i zimní prohlídkovou trasu a do 19. listopadu je navíc ještě možné navštívit nově zpřístupněné Hostinské pokoje.

Například se traduje, že Schwarzenbergové po anšlusu Rakouska a poté, co začaly platit Norimberské zákony, vyvěsili před své zahrady cedulky s nápisem Židé vítáni.

„Druhá věc, která se říká, ale patrně se jí podaří doložit, je, že po anšlusu Rakouska nechali na svých palácích v Rakousku vyvěsit černé vlajky,“ dodává Martin Slaba.

Speciální kastelánské prohlídky na zámku Hluboká mohou lidé navštívit do září každou lichou neděli od 13 hodin.

autor: hoch
Spustit audio

Související