Odpadky, hluk, špína. Obyvatelé Pražského předměstí sepsali petici

13. únor 2018

Obyvatelé několika ulic na Pražském předměstí v Českých Budějovicích si stěžují na nepořádek a časté rušení nočního klidu. Se žádostí o pomoc se obrátili na vedení města. Stížnosti směřují proti nájemníkům dvou protilehlých domů téměř na konci Riegrovy ulice.

„Jsou tu odpadky, oni tady věčně posedávají, kouří a pijí, pak se tu válí obaly od jídla, lahve a podobně. Nejhorší je to samozřejmě v létě,“ popisuje Jiří Zahradníček, který už čtyři roky pracuje v prodejně zahradní techniky v Riegrově ulici.

Ještě déle bydlí ve vedlejším domě jeden z autorů petice Jakub Johanus. „Byt jsem dostal od táty před patnácti lety. Pamatuji doby, kdy ta ulice byla klidná a čistá,“ vzpomíná.

V posledních přibližně šesti letech se podle něj situace změnila. „Máme pořád odřená auta, večer nepořádek, cena nemovitostí tím pádem okamžitě šla dolů. Chtěli jsme, aby sem městská policie častěji jezdila a snažila se to alespoň částečně uklidnit. Výjezdů policie je teď dost, ale sešlo se to se zřízením parkovacích zón, takže strážníci asi řeší něco trochu jiného,“ dodává.

Podle primátora Jiřího Svobody nemůže radnice ovlivnit složení nájemníků ve zmiňovaných domech. „Je to soukromý objekt, a pokud nedochází prokazatelně k nějakému nezákonnému jednání, tak tam nemůžeme vstupovat. Tyhle lokality jsou zařazeny mezi kontrolní body, městská policie to sleduje a dělá, co je v jejích silách,“ komentuje.

Mluvčí městské policie David Štýfal dodává, že v této lokalitě zasahují strážníci často. „Městská policie na to reagovala tím, že zvýšila v této lokalitě hlídky. Působí zde i asistenti prevence kriminality. Dokonce v nedávné době se nám zde podařilo objevit jednu osobu, která byla v pátrání, a předali jsme ji Policii České republiky,“ uvádí.

Podle primátora Jiřího Svobody je podobných adres v Českých Budějovicích víc. Jedná se o nedaleké oblasti kolem nádraží nebo kolem Palackého náměstí.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio