Začala vodácká sezona na Teplé Vltavě. Řeka protéká nejcennějšími částmi šumavského národního parku

2. květen 2023 11:13

Vodáci můžou znovu splouvat Teplou Vltavu na Šumavě. Sezona oficiálně začala, termín plavby je ale potřeba předem rezervovat na webu správy národního parku. Na šestnáctikilometrové trase od Soumarského mostu do Pěkné panovaly první den ideální podmínky.

Vyplutí prvních lodí sledoval u Soumarského mostu Zdeněk Hašek ze Správy Národního parku Šumava. „Dneska Teplou Vltavu otevíráme, výška hladiny je zhruba 64 centimetrů, což je pro vodáky ideální. Do toho krásně svítí sluníčko,“ komentoval.

S partou přátel z Plzně do lodí usedl Pavel Stribůrek. „My máme takovou partu, jezdíme spolu na vodu, lyže, lezeme po skalách. Teď náš náčelník Karel naplánoval tento výlet, i počasí objednal, tak v den otevírání Teplé Vltavy vyrazíme na vodu. Je to velká ventilace z pracovního shonu a stresu, vyšlo počasí, je to nádhera,“ pochvaloval si.

Na Teplou Vltavu se opakovaně vrací Veronika Mulčová. „Je tam okolo panenská příroda, nesmí se vystupovat z lodě, člověk se kochá a kochá,“ popsala.

Šestnáctikilometrová trasa z velké části vede nejcennějšími partiemi Šumavy. Vodáci ji zdolají za čtyři až pět hodin. „Máme tam čtyři odpočinková místa, kde vodáci mohou z řeky vystoupit, jinde ne, protože jedou v první zóně národního parku. Je to krásný úsek, mohou se setkat třeba s ledňáčkem. A když mají velké štěstí a jedou ráno, mohou vidět i bobra,“ dodal Zdeněk Hašek.

Květnové termíny splouvání Teplé Vltavy se v registračním systému na webu šumavského parku rychle plní, volná místa se ale ještě stále najdou.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související