Vltava je přes léto plná odpadků. Zanechávají je za sebou vodáci, ale někdy i místní

15. červenec 2022 10:57

Zábava, dobrodružství, ale i zátěž pro životní prostředí jsou spojené se sjížděním Vltavy na jihu Čech. Na říční úsek z Vyššího Brodu do Českých Budějovic se v první polovině července vydávají tisíce vodáků. S tím je spojená vyšší koncentrace odpadků ve vodě.

„Problém je to velký. Máme tu samozřejmě kontejnery na tříděný odpad, ale spousta lidí prostě netřídí, každý to háže, jak se mu zlíbí. Přijedou, vysypou z lodí veškerý odpad, my to potom musíme uklízet, ani po sobě si neuklidí,“ popisuje ředitel kempu Zlatá Koruna Tomáš Nejedlý.

Při pohledu z kempu je vidět, jak se v řece zachytávají odpadky. „Na začátku a na konci sezóny pořádáme čištění Vltavy. Lidé tam ale vyváží odpad i ze svých domácností, takže sbíráme často pneumatiky, ledničky, pračky, všechno možné,“ líčí Tomáš Nejedlý.

Čtěte také

Značnou ekologickou zátěž vnímá také majitel půjčovny lodí z Boršova nad Vltavou Milan Litvan. Podle něj můžou některé druhy odpadků přivodit i nepříjemná zranění. „Ti lidé si neuvědomují, že pokud tam zahodí flašku, ta se někde rozbije a může dál někoho zranit. U PET lahví je zase problém ekologický, ale snáz se najdou,“ připomíná.

Pravidelné čištění řeky na jaře a na podzim organizuje Sdružení pro Vltavu. Většina odpadků z vody teď končí u břehů na větvích stromů nebo v povalených kmenech. Zachytávají je i vodohospodáři.

„Odpadky se zachytávají zejména na česlech malých vodních elektráren, kde je potom provozovatelé vyhrabávají. A finálně se s odpadky setkáváme i třeba na Hněvkovické přehradě,“ doplňuje ředitel hornovltavského závodu Povodí Vltavy Jiří Baloun.

Za další z problémů označují někteří provozovatelé kempů přenosné bezdrátové reproduktory, které si s sebou vodáci vozí. V kempech si pak pouští hudbu hodně nahlas a ruší noční klid.

Spustit audio

Související