Turisté z okolních zemí, ale i české rodiny plní kempy u Lipna. Majitelé hlásí podobný zájem jako před pandemií

28. červen 2022 11:06

Mobilní domky i místa pro karavany už mají kempy u Lipenské přehrady na letní prázdniny téměř obsazené. Díky zájmu českých turistů i návratu Rakušanů a Němců po covidových omezeních očekávají majitelé podobnou sezonu jako před pandemií.

K Lipnu přijela například rodina z Písku. Ubytovaná je v mobilním domku. „S dětmi je to lepší takhle v soukromí. Jsme tu potřetí, převážně trávíme čas u vody a sem tam nějaký menší výlet,“ líčí.

Ubytování měli rezervované rok dopředu. Během července už by měli problém místo sehnat. Kemp má totiž skoro všechny mobilní domky a chatky na července a srpen obsazené. „Rezervací máme poměrně dost, hodně stoupl zájem o ubytování pod střechou a vzrostla poptávka po karavanových stáních,“ potvrzuje provozovatelka kempu Jestřábí Adéla Černá.

Na červenec a srpen už mají skoro ze 70 procent obsazeno. „Spousta klientů už má předem rezervovaná místa, ale řada lidí přijíždí jen tak na náhodu, takže víceméně máme zaplněno po celou letní sezónu. Teď se nám hromadí rezervace na týden, kdy jsou státní svátky, tam už musíme odmítat,“ dodává Adéla Černá.

Čtěte také

Podobná situace je v Camping Resortu Frymburk. Podle spolumajitelky Tereza Wilzingové se po dvouleté covidové pauze ve větším vracejí i cizinci. „Na první červencový týden je už obsazeno úplně všechno, zbývají jen stanová místa a pár karavanových míst. Potom ještě na konci července a začátku srpna je také vše obsazeno, jinak ještě nějaké domky zbývají,“ uvádí.

Kvůli zvyšujícím se cenám energií a celkovému zdražování musely kempy letos také mírně navýšit poplatky. „Udělali jsme mírnou úpravu cen, ale není to nic dramatického, dvě procenta. Museli jsme navýšit cenu energií, ale zvedli jsme ceny pouze tak, aby klient nepocítil zásadní dopad,“ říká Adéla Černá.

Velký zájem o ubytování hlásí i lipenské hotely a apartmány. Menší rodinné penziony už mají na hlavní sezonu většinou vyprodáno.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související