Češi se zbláznili do karavanů. Jihočeský kraj toho využije a podpoří rozvoj zázemí pro tyto turisty

19. duben 2022

Nasednout a jet. Mít možnost volného pohybu, vlastního rozhodnutí, kde si zastavím a co si prohlédnu, nebýt závislý na ubytování a restauracích, které navíc byly v minulých dvou letech často nedostupné. Díky tomu všemu je stále na vzestupu trend cestování s obytným vozem. Vnímá ho i ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu Petr Soukup.

„Karavany zažívají opravdu enormní nárůst. Dneska je čekací doba na karavan jeden a půl roku, když si ho chcete koupit. V Čechách za posledních zhruba pět až sedm let stoupl počet karavanů o osmdesát procent. A to jsme v posledních dvou letech přišli o karavanovou klientelu z Holandska a Německa. Především se ale do karavanů teď naprosto zbláznili Češi,“ usmívá se Petr Soukup.

Petr Soukup, ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu

Jihočeský kraj, který zřizuje i centrálu cestovního ruchu, si je podle jeho slov tohoto trendu velmi dobře vědom. „Jižní Čechy na to musejí a chtějí reagovat. I z toho důvodu byl vůbec poprvé na krajském úřadě vypsán grantový program pro ty, kteří chtějí buď karavanová stání opravit, anebo vybudovat nová,“ říká.

Aktuálně kraj schvaluje výsledky grantového řízení. „Pokud půjde všechno tak, jak má, k dvaceti větším karavanovým stáním, která už v jižních Čechách máme – nyní pomíjím jednotlivá individuální místa – by mohlo přibýt až třicet úplně nových, nebo zmodernizovaných stání tak, abychom se dostali na úroveň, jaká je běžná v západní Evropě,“ uvádí ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu.

Moderní stání pro obytný vůz podle Petra Soukupa nepředstavuje nic složitého. „Základem je zpevněné podloží, aby karavan nezapadl, když prší. Pak se karavanista potřebuje zbavit odpadní vody. Ten nerezový sloupek, ze kterého si může načerpat vodu a kam může vypustit tu odpadní, to také není nic komplikovaného. U provozovatelů, kteří si o granty požádali a kterým bude dotace přiznána, se tak mohou první vlaštovky objevit už během téhle sezóny,“ popisuje.

Čtěte také

Umístění takových karavanových stání také není příliš omezené. „Teoreticky si karavanista může zastavit, kde chce, ale upřednostňujeme tato upravená stání, protože je třeba myslet na životní prostředí,“ komentuje Petr Soukup.

Karavanisty označuje za velice specifickou skupinu turistů. „Jsou velmi bonitní, slušní, vychovaní, vzdělaní. Jsou to lidé, kteří pečují o svoji nezávislost, a přitom nejsou tak živelní jako třeba vodáci na Vltavě. I přesto, anebo právě proto, je potřeba jim vyjít vstříc a postavit kvalitní karavanové zázemí,“ podotýká.

Zatím jsou početnější stání pro obytné vozy především na Lipensku. „Nová místa pro devětadvacet karavanů přibydou teď také v Nové Peci. Žádosti do grantového programu ale přicházely z celých jižních Čech,“ doplňuje Petr Soukup. A tak se podle něj můžeme brzo těšit na dobudování „bydlíkové“ infrastruktury.

Celý rozhovor o cestovním ruchu v kraji s Petrem Soukupem, ředitelem Jihočeské centrály cestovního ruchu, si poslechněte online.

Spustit audio

Související