U Hluboké vznikla třetí ferrata. Zajištěná lezecká cesta na skále lemuje pravý břeh řeky Vltavy

21. červen 2022 10:54

Už třetí ferratu na vodní cestě mezi Hlubokou nad Vltavou a Purkarcem na Českobudějovicku můžou naplno využívat turisté. Tentokrát lemuje pravý břeh řeky Vltavy těsně nad hladinou. Ze všech lezeckých tras v okolí je nejdostupnější – dostanete se k ní třeba i autem ze silnice vedoucí do Poněšic. Parkoviště je od vstupu vzdálené jen několik desítek metrů.

„Cesta nad vodou u Karvanic je 170 metrů dlouhá. Je to úsek, kde se musíme držet pouze kamenů, je tam i kus železa a hlavně jsme jištění, takže nemusíme mít strach. Ferrata je nedaleko Hluboké nad Vltavou,“ popisuje ředitel destinační společnosti Českobudějovicko – Hlubocko Tomáš Polanský.

Ferrata pokračuje podél břehu směrem k Hluboké nad Vltavou. „Jdeme proti proudu. Cesta má asi šest výstupků, to jsou právě ty hezké úseky, kde si pravý lezec užije to své. Ferrata ale není nijak náročná. Je hodnocená kategorií B, kterou zvládnou i aktivnější nelezci. Kdo je zvyklý se trochu hýbat, tu nebude mít problém,“ dodává Tomáš Polanský.

Čtěte také

Zastávky na dvou starších ferratách na levém břehu a nové na pravém břehu mohou lidé spojit třeba s celodenním výletem na kole. „Ideální je vyrazit po levém břehu Vltavy, kde vede cyklostezka. Tam je původní první a druhý úsek ferraty, obtížnost B a C. Pak pojedete dál po proudu, narazíte na plaveckou obec Purkarec a přívozem se můžete přepravit na pravý břeh Vltavy a cestou zpět zdolat i nejnovější ferratu,“ doporučuje manažer destinační společnosti Českobudějovicko – Hlubocko Vojen Smíšek.

Nově otevřenou ferratu už si vyzkoušel například Richard Kindl, turista z Děčína, který nedaleko zaparkoval se svým karavanem. „Je to poslední ferrata v Česku, kde jsme ještě nebyli, proto jsme přijeli. Řekl bych, že je to lehčí trasa, jen dvě místa jsou tam trochu náročnější, líbilo se mi to moc,“ komentuje.

Kromě kola nebo auta se lidé na místo mohou dostat i lodí. Všechny tři ferraty u Hluboké nad Vltavou dohromady měří 720 metrů.

Spustit audio

Související