Proud řeky Vltavy je po deštích velmi silný. Mnozí vodáci i přes varování záchranářů ale dál sjíždí jezy

7. červenec 2022 10:44

Řeka Vltava na Českokrumlovsku zažívá během červencových státních svátků každoročně největší nápor vodáků. Kvůli bouřkám a silným dešťům je teď ale více vody a proud je silnější než obvykle. Podle odborníků je proto sjíždění jezů nebezpečné.

Potvrzuje to i úterní nehoda pětičlenného raftu na jezu Mrázkův mlýn v Českém Krumlově, po které se stále jeden člověk pohřešuje. Varování ale bere v potaz jen malá část vodáků.

„Mimo jezy to krásně teče, je to super. Je vidět, že hladina je vyšší oproti loňsku. No, a pokud někdo není zkušený vodák, tak je to těžké,“ říká vodák Michal u jezu Rechle v Českém Krumlově.

Sám teď lodě přes jezy raději přenáší. „Máme s sebou menší děti, které se bojí, že by se takzvaně udělaly, vykoupaly. Samozřejmě máme kvůli bezpečnosti vesty a i vzhledem k tomu, co se dělo v Krumlově, radši lodě přenášíme,“ vysvětluje.

Kajak se rozhodla přenést také vodačka Klára. „Proud je velmi silný a hlavně je fakt hodně vody, takže je i hodně vody na zpětné po jezu. Navíc máme psa, tak jsem se rozhodla, že to rozhodně přejdeme,“ líčí.

Čtěte také

Většina ostatních vodáků jez v Českém Krumlově přejíždí po šlajsně. Často jsou to rafty třeba se šesti lidmi. Průtok vody je přitom až třikrát vyšší oproti běžné situaci. Proud je velmi silný a nebezpečný.

„Ti lidé nedodržují to základní, neuvědomí si, že ta voda prostě teče. Ve Spolí bylo téměř čtyřicet kubíků, jindy tam teče osm, dvanáct, možná dvacet. Prostě ti lidé musí fakt dávat pozor,“ upozorňuje velitel českokrumlovské vodní záchranné služby Milan Bukáček.

Ten přímo zasahoval při tragické události u jezu pod českokrumlovským kostelem svatého Víta. „V tomto případě raft nebyl příliš nafoukaný a potom dojde k vymrštění posádky do vody. Neměli vesty, a přestože si myslím, že byli zkušení a věděli, o co jde, to podcenili. Najeli do levé části jezu, kde je poměrně velký válec, dá se říct stěna, a převrátili se,“ popisuje.

Při současné situaci je proto vždy nejbezpečnější plavidlo přenést po souši a nepřeceňovat své síly. Podle předpovědi meteorologů by mělo pršet i v následujících dnech. Dá se tedy očekávat, že proud v řece Vltavě bude nadále velmi silný.

Spustit audio

Související