Prudká bouřka poškodila hráz rybníka ve Ktiši na Prachaticku, voda odřízla obec od okolního světa

30. červen 2022 12:21

Blesková povodeň zasáhla v noci ze středy na čtvrtek řadu míst na jihu Čech. Mezi nejpostiženější patří obec Ktiš na Prachaticku, kde během dvou hodin napršelo téměř 80 litrů vody na metr čtvereční. Obec s necelými pěti sty obyvateli kvůli tomu byla na několik hodin téměř zcela odříznutá od okolního světa.

„Já jsem vyjela ze Zbytin, přijela jsem do Tisovky a odsud sem dolů do Ktiše to byla katastrofa. Po silnici tekla voda, nedalo se vůbec jet a přijela jsem sem a tady hrůza,“ vzpomíná na bouřlivou noc Karin Říhová, která oceňuje pomoc záchranářů i místních hasičů, kteří pomáhali odstraňovat následky živelní pohromy.

Ta zasáhla i místní rybník. Rybář Rudolf Pelc od rána kontroluje bezpečnostní přeliv hráze, přes který se valí velké množství do hněda zbarvené vody. „Situace je ještě pořád vážná, protože potok je nahoře provalený. Malý chovný rybník je plný a je tam napůl stržená hráz. Já se snažím alespoň trochu zabránit úniku vody. Co se tady dělo, to jsem ještě v Ktiši neviděl. Je to těžké, člověku je do pláče,“ říká.

Čtěte také

Ktišský rybník za normálních okolností patří k vyhledávaným rekreačním místům, vyhlášený byl vždy svou čistotou vody. Letos se tady ale podle starousedlíka Karla Tunky asi moc lidí nevykoupe. „Tam plavaly kmeny, vypadalo to jako krokodýli. Krásné koupání tady bylo, teď už nebude. Než se vyčistí bahno a kal, bude to trvat hodně dlouho,“ myslí si.

Koordinaci záchranných prací má na starost starostka Ilona Mikešová. Aktuálně řeší problém s poškozenou hrází menšího rybníka. „Práce, práce, práce. Sháníme bagry, materiál, abychom spravili přítok do rybníka a pokusili se zachránit další majetek,“ popisuje.

Hmotné škody ale nakonec nebudou pravděpodobně tak vysoké, jak to původně vypadalo. Voda ve Ktiši vyplavila jednu chalupu a v několika dalších domech se dostala do sklepů. „Voda, která se valila z kopců, zatopila sklepy místních občanů a samozřejmě i v okolních vesnicích,“ potvrzuje starostka.

Podobně jako ve Ktiši odstraňují následky bouřlivé noci i lidé na dalších místech v celé zemi. Jen na jihu Čech hasiči zasahovali u více než 230 případů.  

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související