Tisíce kubíků dřeva polámala bouřka v Českých Budějovicích. Likvidace škod potrvá měsíce

15. červenec 2021 07:34

I po týdnu jsou v ulicích Českých Budějovic nepřehlédnutelné následky silné bouřky, která se městem prohnala minulý čtvrtek. Radnice mluví o nejničivější bouři za posledních 20 let. Likvidace škod podle magistrátu potrvá měsíce.

Bouře silně zasáhla také turisticky oblíbenou přírodní rezervaci Vrbenské rybníky na okraji Budějovic. Na hrázích popadaly stovky stromů a kvůli nebezpečí dalších pádů je vstup do lokality zakázaný.

„Snažili jsme se, lesáci společně s rybáři, uklidit a zprůjezdnit maximální množství hrází, aby se dalo pokračovat dál ve zpracování polomů,“ popisuje vedoucí lesní výroby společnosti Lesy a rybníky města České Budějovice Ladislav Laluch.

U Vrbenských rybníků leží velké množství polámaných stromů, několik dubů spadlo i do vody. „Musíme se snažit o zpracování v co nejkratší době, ale musím zodpovědně říct, že se nebude jednat o řády týdnů, ale o řády měsíců,“ uvádí Ladislav Laluch.

Odstraňování velkých škod je podle něj náročné, práci navíc komplikuje nedostatek pracovníků. „Někteří jsou na dovolené, navíc je třeba i kvalifikovaná síla, a ta se dneska také těžko shání,“ dodává.

Čtěte také

Bouře podle Ladislava Lalucha v městských lesích způsobila tisíce kubíků polomů. Další tisíce kubíků popadaly podle odhadu správy veřejných statků českobudějovického magistrátu přímo ve městě.

Na jejich likvidaci už přes týden pracuje těžká technika. „Teď teprve se kácí, likviduje, zpracovává. Až bude všechno pryč, udělá se finální úklid. Je to, myslím, za dvacet let opravdu nejsilnější bouře, kterou město České Budějovice zažilo. Škody jsou velké a přitom bouře trvala jen pár minut,“ říká náměstek primátora Juraj Thoma.

Největší majetkové újmy bouřka způsobila na Pražském předměstí, kde stromy a větve padaly i na auta. Vše se naštěstí obešlo bez zranění a škody teď postupně sčítají pojišťovny. Vstup se stále nedoporučuje ani do parku Stromovka, kde je kvůli dešťům silně podmáčená půda.

Spustit audio

Související