Český Krumlov zasáhla blesková povodeň, bez proudu byly kvůli bouřce tisíce domácností

30. červen 2022 08:30

Český Krumlov zasáhla v noci ze středy na čtvrtek blesková povodeň, z koryta se vylila řeka Polečnice. Zalila budovy kolem Chvalšinské ulice. Řeka byla do rána na třetím povodňovém stupni, hladina kolem sedmé hodiny klesla.

Po nočním intenzivním dešti a bouřkách platí v Jihočeském kraji třetí povodňový stupeň také v Hracholuskách na Zlatém potoku a na Blanici v Bavorově, na Podedvorském mlýně klesla na druhý stupeň.

Jihočeští hasiči měli od středečního večera do rána kolem 230 výjezdů, odčerpávali vodu, odklízeli stromy. Kvůli popadaným stromům jsou neprůjezdné i některé tratě. Bez elektřiny zůstává v kraji asi tisíc odběratelů firmy EG.D ze skupiny E.ON.

Problémy jsou na železničních tratích mezi Českými Budějovicemi a Novou Vsí, na Písecku mezi obcemi Vlastec a Červená nad Vltavou nebo trati z Českých Budějovic do rakouského Lince u Rybníka na Českokrumlovsku.

Firma EG.D eviduje po bouři a deštích devět poruch na vedení vysokého napětí, bez proudu je zhruba tisíc odběratelů, ve středu večer jich bylo asi pět tisíc. „Nejvíce odběratelů je omezeno na Táborsku v oblasti kolem Soběslavi, Klenovic a obce Rybova Lhota. Jedná se o přibližně 500 domácností, kde se aktuálně intenzivně snažíme obnovit dodávku elektrické energie,“ uvedl mluvčí EG.D Roman Šperňák. Přes 200 domácností má omezené dodávky elektřiny jihozápadně od Třeboně kolem Domanína.

Hladiny řek začaly stoupat ve středu večer, kdy v jižních Čechách na třetí povodňový stupeň vystoupaly i dva potoky, Křemžský a Zlatý. Obec Ktiš na Prachaticku voda odřízla od okolí, před 23. hodinou se situace zlepšila.

Jihočeští hasiči odklidili v kraji přes sto popadaných stromů, v 88 případech odčerpávali vodu. „Po půlnoci se situace v kraji uklidnila. Od půlnoci do šesté hodiny ranní vyjely jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů k 25 událostem,“ doplnila mluvčí hasičů Vendula Matějů. V obcích Brloh a Vesce spadl strom na domy, nikdo se nezranil.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související