Koupání v Orlíku u Podolska je zakázané, hrozí zdravotní potíže. Mnozí lidé to přesto riskují

6. červenec 2022 13:35

Dočasný zákaz koupání stále platí v Orlické přehradě u Podolska na Písecku. Hygienici ho vyhlásili na základě mimořádných laboratorních rozborů, které opakovaně prokázaly významné překročení limitů sinic. Ty můžou vážně poškodit zdraví. Přesto se ale najde dost lidí, kteří si ze zákazu nic nedělají a v přehradě se pořád koupou.

Jestli je voda vhodná ke koupání, mohou lidé jednoduše poznat tak, že naberou vodu do PET lahve a nechají ji asi dvacet minut stát. „Když je voda znečištěná, sinice utvoří nahoře zelený kroužek, vznikne tam taková zelená krupice. Vzhledem k tomu, že tropické dny přišly letos dříve, počet sinic se od předešlého rozboru zdvojnásobil,“ říká hygienička Zuzana Šalandová.

Při koupání u Podolska proto podle hygieniků hrozí poškození zdraví. „Sinice produkují toxiny, což jsou jedy, a ty způsobují lehkou akutní otravu, střevní a žaludeční potíže, bolesti hlavy. Hrozí alergické reakce, vyrážky, zarudlé oči a rýma, ale také vážnější jaterní problémy,“ upozorňuje Zuzana Šalandová.

Někteří lidé zákaz respektují, jiní ne. To na vlastní oči vidí rybář Jiří Sedláček. „V sobotu už bylo pěkně, to se tu koupalo asi padesát až šedesát lidí, v neděli podobně. Nevadí jim, že ta voda je zelená,“ popisuje.

Sám zákaz respektuje, nicméně připouští, že občas se v Orlické přehradě přece jenom smočí. „Když začnou jezdit lodě, tak ony to zelené rozrazí, a my víme, že se můžeme jít umýt. Na dlouhodobé koupání to ale opravdu není, mám z toho strach,“ říká.

Čtěte také

Třiasedmdesátiletý Petr, který jezdí se svým karavanem k Orlíku už pětadvacet let, si ze zákazu těžkou hlavu nedělá. „Odpoledne se chodíme vykoupat a chytat ryby. Když chytám, tak se při tom koupu. Strach nemám, v mém věku… Nám starým to moc nevadí,“ komentuje.

Místní chatařka Lucie Sýkorová se naopak v Orlické přehradě kvůli špatné kvalitě vody letos ještě nevykoupala. „Je to úplně zelené, je to tu pořád dokola. Děti do té zelené kaše nepustím vůbec, nechci, aby se jim něco stalo, maximálně tak psa, ale ten je potom stejně zelený a musíme ho vykoupat,“ vypráví.

Jestli se voda u veřejné pláže na Podolsku zlepšila, ukáží rozbory vzorků z tohoto týdne. Hygienici výsledky na svých stránkách zveřejní ve čtvrtek.

Spustit audio

Související