Začal rok 2023. Židé ale mají už rok 5783, muslimové naopak teprve rok 1444

1. leden 2023

Začal rok 2023 podle gregoriánského kalendáře, je nepřestupný a má 365 dní. To je zdánlivě banální informace, kterou zná každý. Jak ale připomíná ředitelka českobudějovické hvězdárny a planetária Jana Tichá, kdybychom žili někde jinde, nebo patřili do jiné kulturní či církevní skupiny, mohli bychom mít rok úplně jiný.

Nejbližším kalendářem našemu gregoriánskému je kalendář juliánský. „Rok 2023 podle juliánského kalendáře začíná našeho 14. ledna. To je ten kalendář, který byl upraven gregoriánskou reformou, pochází ještě z antiky od Julia Caesara a je to kalendář, jehož vlivem byla říjnová revoluce v listopadu,“ uvádí Jana Tichá.

Oba tyto kalendáře počítají roky od údajného narození Krista. „Když se ovšem podíváme dál od naší kultury, roky začínají od daleko vzdálenějších událostí. Například roky židovské éry se počítají od údajného stvoření světa, takže na náš rok 2023 připadnou roky 5783 a 5784 židovské éry,“ říká astronomka

„Naopak muslimská éra se počítá od útěku proroka Mohameda z Mekky do Medíny ze sedmého století našeho letopočtu, takže v muslimském kalendáři letos budou roky 1444 a 1445. A v takovém dost speciálním íránském kalendáři je teprve rok 1401 a 1402,“ doplňuje.

Tyto kalendáře se podle Jany Tiché používají i v občanském životě v daných oblastech, ale zároveň v podstatě všichni na zeměkouli používají i nejrozšířenější euroamerický kalendář, který počítá roky od narození Krista.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.