Byla Betlémská hvězda skutečným nebeským úkazem? Touto otázkou se zabývali mnozí astronomové

24. prosinec 2021

„Když se Ježíš narodil za dnů krále Heroda v judském Betlémě, hle, do Jeruzaléma přišli mudrcové od Východu a řekli: Kde je ten židovský král, který se právě narodil? Viděli jsme totiž, jak vyšla jeho hvězda a přišli jsme se mu poklonit.“ Tento citát z Bible má náboženský a teologický význam. Jaký je ale jeho význam astronomický? Různé teorie připomíná ve speciálním vánočním pořadu ředitelka hvězdárny a planetária v Českých Budějovicích Jana Tichá.

„To je velmi složitá otázka už z toho důvodu, že evangelia byla napsána jako náboženský text. Rozhodně nejsou kronikou, na rozdíl třeba od historických čínských kronik, kde jsou mimo jiné velmi přesné popisy jednotlivých komet. I kdybychom to brali jako absolutní ateisté, ten text je hodně symbolický a je otázkou, jestli v něm hledat popis reálného astronomického tělesa. A to je možná otázka největší,“ odpovídá.

Lidé se snaží najít reálný předobraz Betlémské hvězdy po mnoho staletí, existovala řada teorií. „Mnozí se o to pokoušejí s nedostatečnou znalostí celého kontextu, protože musíme brát v potaz všechny pohledy dohromady. Prvním, kdo se o to pokoušel jaksi odborně z astronomického kontextu, byl Johannes Kepler, první moderní astronom a první člověk, který dokázal z nashromážděných dat o vesmíru vysledovat zákonitosti. Tím myslím tři Keplerovy zákony oběhu nebeských těles kolem Slunce,“ připomíná Jana Tichá.

Dnešní věda podle ní ví, že v období před narozením Ježíše Krista se odehrála řada zajímavých nebeských úkazů. „V podstatě se dá říct, když si dáme dohromady pohled studia Bible a teologie a pohled astronomický, že to objevení Betlémské hvězdy je zřejmě jakýsi odraz nebeských úkazů, které se odehrály,“ uvádí Jana Tichá.

Jedním z takových doložených úkazů je dokonce kometa. „V roce 12 před Kristem byl návrat Halleyovy komety. Máme ho doložený jednak z antických římských kronik, ale také z čínských záznamů, které jsou velice precizní,“ říká astronomka.

K čemu při svém bádání o Betlémské hvězdě došel, nebo naopak nedošel, Johannes Keppler? Co si mysleli jiní učenci a co s jistotou ví dnešní věda o nebeských úkazech v době narození Ježíše Krista? Poslechněte si celý rozhovor s astronomkou Janou Tichou.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související