Začal akademický rok na Jihočeské univerzitě, do školy míří asi 9 tisíc studentů

3. říjen 2018 10:35

Investice a zavádění novely vysokoškolského zákona patří mezi hlavní změny, které přinese nový akademický rok na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. Studijní obory budou naposledy fungovat stejně jako doposud.

Podobně jako jiné české vysoké školy i Jihočeská univerzita získala takzvanou institucionální akreditaci. To v praxi znamená, že od příštího podzimu si bude moct sama akreditovat obory v některých vzdělávacích oblastech.

Příprava nových studijních programů bude jednou z hlavních věcí, která v novém akademickém roce nejvíce zaměstná vedení Jihočeské univerzity.

Studenti se mohli doposud přihlásit na jeden obor v rámci dvouoborového studia a v něm kombinovali blízké předměty. „Teď už tato praxe nebude a je možnost takzvaných sdružených studií, což je hlavní obor a pak obor vedlejší a toto lze kombinovat,“ říká rektor univerzity Tomáš Machula.

První programy tohoto typu otevře univerzita v roce 2019. „Samozřejmě předpokládáme, že ty vedlejší obory budou nějak podporovat hlavní. Jestliže například někdo studuje filozofii a vezme si k tomu lingvistiku, tak to spolu může souviset víc, než kdyby si vzal zdravotnictví,“ dodává rektor.

Počet uchazečů o studium na Jihočeské univerzitě meziročně klesl zhruba o deset procent. To je podle Tomáše Machuly dáno demografickým vývojem. Méně studentů, jak sám říká, navíc vysokým školám prospěje, protože byly v minulosti zbytečně přeplněné.

„Pokud bychom neklesli vůbec, tak bych to také viděl trochu jako problém, protože ten trend vývoje rozumného počtu studentů určité klesání vyžaduje za předpokladu, že neotevíráme něco zásadně nového,“ doplňuje.

Být v centru dění, nebo mít svůj klid? Vysokoškoláci řeší otázku ubytování

Jihočeská univerzita

Blížící se začátek nového akademického roku přináší studentům starost o bydlení. Někteří vysokoškoláci do Českých Budějovic dojíždějí třeba z Vysočiny nebo i z Moravy a musí tedy s předstihem řešit ubytování.

Nestarší fakulta, pedagogická, zůstává i největší univerzitní fakultou. Těsně za ní je zdravotně sociální fakulta. Tu by chtělo vedení univerzity více posílit. „My bychom mohli nechat vystudovat mnohem víc zdravotních sester a kraj by to velmi potřeboval, ale problém je v kapacitách a mezifakultním rozdělení prostředků,“ vysvětluje rektor.

Nedávno zrekonstruované sportoviště Na Sádkách nebo čerstvě otevřená kolej K1 jsou posledními výraznějšími investicemi univerzity. V nejbližší době by to měl být třeba nový pavilon chemie pro zemědělskou fakultu nebo oprava auly Bobík.

„Důležitý je projekt bezbariéry, který bude spočívat v úpravě některých stávajících budov a také úpravě komunikací v kampusu, protože jsou ve stavu, který už úplně neodpovídá dnešní době,“ uzavírá Tomáš Machula.

Podle jeho předpokladu bude mít Jihočeská univerzita v tomto akademickém roce přibližně devět tisíc studentů.

Spustit audio

Související