Kabinu sanitky i porodní sál napodobí simulační centrum na univerzitě

8. leden 2018

Jihočeská univerzita postaví simulační centrum pro studenty zdravotnických oborů. Napodobí tu nemocniční prostředí a budoucí zdravotní sestry, porodní asistentky nebo záchranáři se naučí pohybovat a pracovat v reálných podmínkách.

Simulační centrum napodobí pracoviště jednotky intenzivní péče, porodního sálu nebo sanitky. „Dokážeme fungovat i za tmy a v různých povětrnostních podmínkách, budou tam i zvukové efekty, aby si studenti vyzkoušeli práci pod tlakem prostředí,“ říká tajemník zdravotně sociální fakulty Jan Bednář

Studenti budou ošetřovat speciální programovatelné figuríny, které bude přes počítač ovládat například vyučující František Dolák. „Na té figuríně si nastavíme jakoukoli situaci od toho, že přestane dýchat a nebude mít srdeční činnost, až po krvácení. Z figuríny regulérně vytéká umělá krev a student na to musí zareagovat,“ popisuje.

Budoucí porodní asistentky nebo zdravotníky to má naučit pracovat pod tlakem. „V nemocnici je tlak ještě větší. Figuríně se nic nestane, když student nezareaguje, ale s živým člověkem je to nebezpečná situace. Smyslem je se na to připravit,“ připomíná František Dolák.

Inspiraci hledali zaměstnanci zdravotně sociální fakulty v zahraničí, zejména v Rakousku, ale také v Pobaltí a ve Španělsku. „V zahraničí student musí přijít do nemocničního prostředí s už tak kvalitními dovednostmi, že pacient nepocítí, že to ještě není hotový pracovník,“ dodává děkanka fakulty Valérie Tothová.

Stavba nového simulačního centra by měla začít na podzim na zelené louce v ulici U Výstaviště v Českých Budějovicích. Má stát 58 milionů korun a většinu peněz uhradí Jihočeská univerzita díky dotaci.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio