Za devět minut urazily klády kilometr. Želnavským smykem na Šumavě se znovu plaví dřevo

8. duben 2022 14:16

Želnavský smyk na Šumavě je zase funkční. Korytem této technické památky z konce 19. století se dopravovalo dřevo ze Schwarzenberského kanálu do překladiště v Nové Peci. Po 61 letech obnovili plavení dříví pracovníci Vojenských lesů a statků. Na jeden kilometr dlouhém úseku si vyzkoušeli, že tahle tradice není rozhodně nic jednoduchého.

„Teď naši pomocníci svalují kládu do kanálu. Už nám přišla krásná vodní vlna. Projelo to zatáčkou, všechno v pořádku a vypadá to, že už první klády dorazily až do cíle,“ komentuje první plavení dřeva po desítkách let lesní pedagog z Vojenských lesů a statků Jan Kobr.

V ruce má při tom vysílačku, protože na rozdíl od plavců v 19. století si teď lesníci mohou pomoci moderními technologiemi. „Domlouváme se s kolegy vysílačkami. Nahoře pouští vodu, my sledujeme, jak nám sem voda dotekla, dále máme takový úsek se zatáčkou, takže kontrolujeme, jestli klády projely, a potom máme ještě koncové stanoviště. Zaplať pánbůh za vysílačky,“ říká Jan Kobr.

Čtěte také

Lesníci Kamil Kundrát a Petr Šindelář, toho času plavci, vyndali z koryt Želnavského smyku řadu klád a docela se u toho zadýchali. „Je to taková lesní kulturistika. Ta kláda bude mít dobrých sto kilo. Nejtěžší bylo přijít na systém vyndávání klády ze smyku,“ potvrzuje Petr Šindelář.

„Samozřejmě záleží na technice. Jeden plavec drží hák zespodu klády, druhý nahoře a musí se vzájemně sehrát, aby kládu vytáhli na břeh souměrně, aby neklouzala zpátky do vody,“ dodává Kamil Kundrát.

Klády kilometr dlouhý úsek v obnoveném Želnavském smyku zdolaly za devět minut. Podle lesníků nenastaly žádné problémy a všechny klády se podařilo v cíli i vyndat.

V korytě Želnavského smyku se dřevo rozhodně neplavilo naposledy. Vojenské lesy a statky budou organizovat ukázky plavení dříví v průběhu letní turistické sezony.

Související