V nové Lesní dílně ve Stožci děti poznají zvířata, rostliny i šumavské zvyky

28. září 2021 07:30

Tradiční šumavská řemesla, zvířata, ale i historii dřevařství nebo sklářství poznají děti v nové Lesní dílně ve Stožci na Prachaticku. V místním středisku ekologické výchovy ji v říjnu otevře Správa Národního parku Šumava. Bude sloužit hlavně školám, ale i rodinám s dětmi.

„Je tady například buk lesní nebo smrk ztepilý. Děti si otočí jednotlivé tabulky a zjistí, které zvíře, nebo rostlina u toho daného biotopu žije,“ ukazuje v nové Lesní dílně ve Stožci Barbora Filipová, projektová manažerka Správy Národního parku Šumava.

Na pracovních stolech mohou malí návštěvníci skládat dřevěné puzzle a poznávat stromy, na dalším stole jsou rozložené destičky s takzvanou frotáží. „Děti přes ně dají papír, obkreslí tužkou a vznikne obrys zvířete, listu, nebo stopy,“ vysvětluje Barbora Filipová.

V nové Lesní dílně mohou zájemci také vyrábět jednoduché výrobky podle tradičních šumavských řemesel. „Máme tu šest pracovních ponků. Děti budou moct vyrábět z přírodních materiálů výrobky podle základních šumavských řemesel, třeba ptačí budky nebo košťátka z březových proutků,“ popisuje Martina Kučerová, vedoucí středisek environmentální výchovy Správy Národního parku Šumava.

Čtěte také

Podle ředitele Národního parku Šumava Pavla Hubeného jde o vůbec první lesní dílnu tohoto typu na české straně Šumavy. Na projektu spolupracovala správa parku s Národním parkem Bavorský les. „Posledních sedm let hodně spolupracujeme. Bavoráci mají dvě velká návštěvnická centra a zároveň okolo nich střediska ekologické výchovy, my jsme napřed budovali ekologickou výchovu a pak ty centra, nicméně teď už to máme sladěné,“ říká.

„Chceme umožňovat pohyb lidí, jak z Bavorska do Čech, tak naopak. I Lesní dílna by měla sloužit tomu, abychom propojili třeba školní třídy. České děti pojedou na bavorskou část, stejně tak bavorské děti mohou přijet sem a tady budou mít nějaké programy,“ doplňuje.

Rozpočet projektu na české straně Šumavy přesáhl půl milionu eur. Lesní dílna bude od října otevřená celoročně. Bude hostit programy pro školy, ale i pro veřejnost.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související