Při procházkách geoparkem Královská Šumava si lidé prohlédnou méně známá místa regionu

13. červenec 2020 08:06

Projít si méně známá místa Šumavy a dozvědět se něco zajímavého o dané lokalitě. Tuto možnost nabídnou takzvané geotoulky, které nově organizuje geopark Královská Šumava.

Geopark zahrnuje zhruba 450 kilometrů čtverečních, leží na území sedmi obcí a kopíruje území Šumavy, které kdysi patřilo pod královskou korunu a kde v minulosti hospodařili Králováci.

Geoparkem povedou různé trasy, které budou vycházet z takzvaných geobodů, tedy jakýchsi návštěvnických center. První začalo fungovat v Rejštejně.

Například průvodkyně Sára Škvareninová studuje malbu. Zajímá jí umění a psychologie, což se odrazí i jejím provázení

„V našem geobodu Rejštejn budou čtyři trasy a jedna neoficiální. Jejich cílem je provést návštěvníka Šumavou tak, jak ji nezná. Takže se to bude vyhýbat otřepaných trasám, které všichni znají, a doufáme, že se u toho lidé dozví i něco nového, jak víc koukat na přírodu a na souvztažnosti mezi člověkem a jí,“ popsal publicista geoparku Jacob Tetzeli.

Geotoulky jsou podle něj určené všem, kdo mají chuť chodit. „Máme různé sekce tras s různě specializovanými průvodci. Některé trasy jsou zaměřené na děti, jiné třeba na ty, kteří mají zájem o hlubší informace, například z vědy,“ doplnil.

Například průvodkyně Sára Škvareninová studuje malbu. Zajímá jí umění a psychologie, což se odrazí i v jejím provázení. „Určitě bych se zaměřila na Váchala a takové věci. Na vnitřní prožitky návštěvníků a snažila bych se, aby se v přírodě cítili příjemně a zároveň vnímali její uměleckou složku,“ řekla.

Čtěte také

Dalším budoucím průvodcem po geoparku Královská Šumava bude fotograf David Sedláček. „Zaměřím se na lesy a horniny. Jednu vycházku máme na kamenné moře, kde účastníci uvidí krásy Šumavy a její geologie. Trasy současně fotografuji a snažil jsem se je zachytit v co nejlepším světle. Návštěvníkům jsme chtěli připodobnit, jak moc jsou nádherné,“ uvedl.

„Geopark Královská Šumava je aktivita pro podporu rozvoje regionu, a to jak z hlediska cestovního ruchu, tak z pohledu obnovy identity místních lidí. Naše práce se řídí metodikou ministerstva životního prostředí a UNESCO. To znamená, že máme pozitivně propagovat toto území z hlediska geologie, geomorfologie a života v lokalitě, který je ovlivněn geologickým podložím,“ vysvětlil ředitel geoparku František Krejčí.

Kromě Rejštejna připravují koordinátoři projektu další geobody, na kterých nabídnou komentované geotoulky. Zatím by mělo být k dispozici přes deset těchto tras.

autoři: Jitka Englová , jik
Spustit audio

Související