Kolem rybníka Olšina na Českokrumlovsku vede nová naučná stezka dlouhá přes sedm kilometrů

10. červenec 2020 10:23

Na neobvyklou procházku do dříve zakázaného prostoru se můžou vydat lidé na Českokrumlovsku. Vojenské lesy a statky České republiky otevřely nové návštěvnické centrum a naučnou stezku kolem rybníka Olšina.

Turisté se dozví zajímavosti a poznají oblast, která byla až do roku 2015 vojenským prostorem. Jednou z prvních návštěvnic byla Alena Jeřábková s dcerou Anežkou. „Ty stezky jsou moc hezky udělané, jsou tam vidět třeba i stopy zvířat,“ popsala.

Vedle chodníčků lidé uvidí například porosty rašeliníku. „To je velmi zvláštní rostlina, mechorost, který stále přirůstá, dole uhnívá a vytváří vrstvu rašeliny,“ připomněl lesní pedagog Vojenských lesů a statků České republiky Jan Kobr.

Naučná stezka měří přes sedm kilometrů. „Je částečně zajištěná povalovými chodníčky, ale jsou tam i úseky, kde si projdete takovou tu reálnou přírodu. Když budete hodně chvátat, zvládnete trasu za hodinku a půl, ale když si to budete chtít vychutnat, pročítat informace, tak asi o hodinu více,“ doplnila lesní pedagožka Růžena Heřmánková.

Čtěte také

Rybník Olšina má rozlohu přes 125 hektarů a jako součást vojenského prostoru Boletice byl více než 40 let nepřístupný. „Části, které teď už vojáci intenzivně nevyužívají, se snažíme zpřístupnit. Na druhou stranu, musíme turisty usměrňovat, aby šlo o měkkou turistiku, pěší, maximálně cykloturistiku,“ vysvětlil ředitel Vojenských lesů a statků České republiky Petr Král.

Hned na začátku nové stezky je chodník ze štěpky. „Prochází hospodářsky udržovanou krajinou, loukami a potom přejde na dubový chodníček, který je už umístěn na mokřadu,“ uvedl Jan Kobr.

Jedna z prvních návštěvnic turistka Petra ale zároveň upozornila, že trasa není vhodná pro kočárky. „Místy jsme museli zout boty a ti, co šli s kočárkem, se vraceli, na ten to teď opravdu není. Cyklisté vedli kola,“ vyprávěla.

autor: Anna Vrhelová
Spustit audio

Související