V Blanském lese se líbí lidem i rysovi. Tato chráněná krajinná oblast oslaví 30 let od vyhlášení

26. prosinec 2019 14:12

Chráněná krajinná oblast Blanský les na Českokrumlovsku oslaví 1. ledna třicet let svého trvání. Díky úsilí ochranářů tu vzniklo několik přírodních rezervací, ve kterých žijí cenná společenstva rostlin a živočichů. Patří mezi ně například i rys nebo orel mořský.

„Chráněná krajinná oblast patří do Podšumaví a můžeme ji vymezit mezi Českými Budějovicemi, Prachaticemi a Českým Krumlovem,“ upřesňuje vedoucí Správy CHKO Blanský les Jan Flašar.

Správa podle něj přiblížila tuto oblast víc veřejnosti. „Během třiceti let jsme připravili pro návštěvníky i místní šest naučných stezek, 200 kilometrů cyklotras, 50 kilometrů běžeckých tras a do terénu jsme dali téměř sto tabulí s informacemi o historii, přírodě a krajině, chráněných živočiších a rostlinách,“ říká.

Díky péči ochranářů se do Blanského lesa vrátily některé druhy živočichů nebo se je zde podařilo udržet. Jedním z nich je strakapoud. „Teď ho zrovna vidíme na už rozpadající se staré třešni, hledá tam dřevokazný hmyz jako potravu. Podobně dutiny v těchto starých stromech využívá krutihlav obecný,“ ukazuje zoolog Libor Weiter.

Čtěte také

V posledních letech se do oblasti vrátil také rys ostrovid a orel mořský, kterému se podařilo zahnízdit a vyvést mláďata.

Botanička Tereza Rejnková dodává, že díky péči ochrany přírody a také citlivému hospodaření se podařilo udržet velké množství druhově bohatých podmáčených luk. „Krásným příkladem je třeba přírodní památka Provázková louka, kde nacházíme v červnu báječně rozkvetlou louku s prstnatci májovými, kosatci sibiřskými a dalšími chráněnými druhy,“ uvádí.

U příležitosti třicátého výročí od vyhlášení Chráněné krajinné oblasti Blanský les vznikne i nová naučná stezka na cvičišti.

Spustit audio

Související