Příroda na Třeboňsku je chráněná už 40 let. Unikátní je nejen rybniční krajina, ale i její obyvatelé

28. listopad 2019 16:44

Chráněná krajinná oblast Třeboňsko slaví 40 let. Unikátní je nejen svojí rybniční soustavou, ale i faunou a flórou. Přesto, že většina lesů na rozloze 700 kilometrů čtverečních je hospodářských, dokáže nabídnout životní prostor pro řadu chráněných druhů.

Jiří Neudert, zoolog správy Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko, například ukazuje ztrouchnivělé zbytky dřeva jednoho z mohutných dubů, ve kterých nachází útočiště páchník hnědý i tesařík obrovský.

Chráněná krajinná oblast Třeboňsko byla vyhlášena v listopadu 1979. Jedná se o jednu z mála chráněných oblastí v rovinaté krajině, kterou po staletí kultivoval člověk.

Přesto se tu zachovaly mimořádně cenné přírodní hodnoty, jako jsou například říční nivy. Ty můžou návštěvníci vidět nad rozvodím Staré a Nové řeky.

Tůně, které v nivách vznikají, svědčí například populaci piskoře pruhovaného, zvlášť chráněného rybího druhu vázaného právě na říční nivy. Jeho populace na Třeboňsku tvoří jednu z nejpočetnějších v celé České republice.

Čtěte také

Daří se tu i motýlům. „Je tady například obrovská populace vzácného bělopáska tavolníkového. Na Třeboňsku je to naprosto hojný motýl, protože tu má dostatek místa a vhodného prostředí pro svou existenci,“ říká Jiří Neudert.

Třeboňsko láká v létě tisíce turistů. Jenom k rozvodí se jich podle měření pohybu za sezonu vydá kolem sedmdesáti tisíc.

Své kouzlo má krajina ale i v zimě. „Přes zimu se tu vyskytuje přibližně 70 až 80 orlů mořských, kteří zde zimují, a v tomto období je poměrně snadné je pozorovat. Mnohdy posedávají na ledě i v početnějších skupinách,“ připomíná zoolog.

K 40 letům vyhlášení chráněné krajinné oblasti vybral Jiří Neudert 40 fotografií, které zdejší krajinu charakterizují. Výstavu mohli jako první vidět návštěvníci Domu přírody v Třeboni, teď bude putovat po jižních Čechách.

Spustit audio

Související