Yesterday nebo Klobouk ve křoví zpívá ve vábivém vícehlasu His Master´s Voice Band z jihočeského Tábora

„Pokud jde o Čechy, tak silnou inspirací byla pro nás skupina Voxtet, a pokud jde o světové měřítko, tak se nám nejvíce líbily soubory Real Group, Take 6 a ze starších Hi-Lo's. Učili jsme se poslechem jejich nahrávek a aranžmá jsme si přepisovali, případně si je koupili.“

Těmito slovy před časem u rozhlasového mikrofonu okomentoval Josef Čechtický, táborský učitel hudby a vedoucí pozoruhodného vokálního souboru His Master´s Voice Band, své inspirační zdroje.

His Master's Voice (HMV) je název kdysi velice vlivné americké nahrávací společnosti. Patří k ní i proslulé logo – maskot pejsek Nipper poslouchající zvuky linoucí se ze starobylého gramofonu.

Čtěte také

Toto slovní spojení si před zhruba patnácti roky vybrala jako své jméno vokální formace z jihočeského Tábora zpívající zpravidla a capella, tedy bez instrumentálního doprovodu, swing, pop, spirituály i lidovky. 

His Master's Voice Band se představil ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice na konci listopadu 2014 ve složení Josef Čechtický (baryton a bas), Lenka Čechtická (alt), Michal Houda (tenor), Jakub Smrčka (bas a baryton), Klára Jakšičová (soprán) a Eva Křížová (alt, mezzosoprán a tenor).

Vystoupení moderoval kapelník Josef Čechtický a tehdy ho přímým přenosem v rámci Koncertu Studia Noc přebíraly všechny regionální stanice Českého rozhlasu. Může být zajímavé se k němu po letech ve výběrovém sestřihu vrátit a vychutnat si rozmanitý repertoár ve vábivém vícehlasu. Zazní třeba Yesterday, Klobouk ve křoví nebo God Only Knows od Beach Boys.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související