Vzpomínka na pekaře Augustina Sobotoviče, který dlouhá léta roztápěl historickou obecní pec v Lenoře

28. leden 2024

Zemřel Augustin Sobotovič, legendární pekař, který udržoval tradici veřejného pečení chleba v Lenoře na Prachaticku. Jako vzpomínku přinášíme rozhovor, který vznikl přímo u lenorské pece v roce 2019.

Vždy jednou do měsíce bývala v Lenoře roztopená obecní pec. U ní pro návštěvníky pekl chleba, ale také lenorské placky s česnekem a housky Augustin Sobotovič a jeho pomocný tým.

„Tato pec je z roku 1834, takových pecí tady bylo víc. Jedna verze říká, že byly tři, a druhá verze tvrdí, že jich bylo pět,“ vyprávěl v roce 2019 pekař Augustin Sobotovič. Pece byly veřejné a určené pro hospodyně, které si doma připravily těsto a pak společně pekly v jedné peci, aby se náklady na výrobu chleba snížily.

Tato tradice ožila v Lenoře v nové podobě na přelomu tisíciletí a od roku 2002 s ní byl spjatý právě Augustin Sobotovič.

Narodil se na Slovensku. Vyučil se pekařem, ale během svého dlouhého života pracoval i v jiných profesích. Na pekařinu postupem života nezanevřel, naopak. Dlouhá léta pomáhal i v jiných městech a obcích.

„Nepečeme jenom v Lenoře, ale žádají mě i jinde, například v Bavorově nebo Velešíně. To ale už kvůli zdravotním důvodům vzdávám. Osmdesátka na krku mi tvrdě zaklepala na dveře a zdraví se nelepší, naopak,“ vysvětloval mimo jiné v rozhovoru Augustin Sobotovič.

Spustit audio

Související