Vzpomínka na Folkovou jíšku Live a na koncert zářijové jubilantky Pavlíny Jíšové s přáteli

Za několik dní oslaví životní jubileum jedna z nejvýraznějších postav jihočeské folkové scény přítomnosti i minulosti – skvělá zpěvačka i kytaristka a autorka Pavlína Jíšová, členka proslulých skupin Sem tam, Žalman & spol. nebo  Nezmaři.

Ovšem úctyhodná je i dosavadní sólová cesta Pavlíny Jíšové vyjádřená řadou vlastních alb a množstvím koncertů, dříve s její československou kapelou CS Band, později s formací Pavlína Jíšová a přátelé nebo s jinými spojeními, třeba s Druhou trávou a Weekendem a také s dcerou, nadanou hudebnicí Adélou Jonášovou, s níž také připravovala půlhodinky pro Český rozhlas České Budějovice, který ji ostatně provázel od dětství.

V Českém rozhlase měla Pavlína Jíšová řadu let rovněž vlastní pořad příhodně nazvaný Folková jíška. A ten doznal na začátku minulého desetiletí i živé podoby v českobudějovickém rozhlasovém studiovém sále.

Pavlína Jíšová si do Folkové jíšky Live pozvala například Slávka Janouška, skupiny Epydemye, Devítka, Malina Brothers, Monogram a řadu dalších. A je přirozené, že vystoupila i sama první dáma českého folku s přáteli, jmenovitě s kontrabasistou, členem Spirituál kvintetu Pavlem Peroutkou, výborným kytaristou Jakubem Rackem a samozřejmě s dcerou Adélou, zpěvačkou, kytaristkou i hráčkou na flétny a mandolínu.

Z vystoupení Pavlíny Jíšové z 25. únoru roku 2010 jsme do Koncertních ozvěn od Tří lvů vybrali písničky Já si zpívám, Já, písnička, Zvíře, Matka a dcera, Říkej, Evelína a Zamkni dům, tu poslední v oslnivém a cappella provedení.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.