Vůně mléka, Mží ti do vlasů jako orchestrálka a další Vlídné tóny jako vzpomínka na Ladislava Štaidla

1. únor 2021

Mnohé z posluchačů jistě rozesmutnila zpráva, že následkem zdravotních komplikací vyvolaných koronavirem odešel ve věku 75 let velmi známý český hudebník, kytarista, pianista, kapelník, skladatel, textař, hudební aranžér, zpěvák a podnikatel Ladislav Štaidl.

Tento rodák ze Stříbrné Skalice byl společně s, bohužel, již dlouho nežijícím bratrem Jiřím, skvělým textařem, v populárním divadle Apollo významným strůjcem úspěchu Karla Gotta již v druhé polovině šedesátých let. Ovšem u předtím, od roku 1962, hrál na kytaru v průkopnické rokenrolové skupině Crazy Boys s Miki Volkem, potom s bratrem působil v klubu i kapele Olympic a také v souboru Jiřího Brabce Karkulka.

Ladislav Štaidl byl velmi dobrý autor hudby a dodal řadu pěkných písniček nejenom Karlu Gottovi (Bum, Bum, Bum, Trezor, Kávu si osladím), ale i jiným interpretům včetně Waldemara Matušky, Jiřího Korna, Heleny Vondráčkové, Yvonne Přenosilové, Dalibora Jandy nebo jedné ze svých partnerek Ivety Bartošové.

Čtěte také

Některé vlastní písničky Ladislav Štaidl, který hudební scénu na začátku 90. let opustil,  sám v jakémsi snově zamlženém aranžmá osobitě zpíval. Jeho největším hitem v roli zpívajícího autora byla skladba Mží ti do vlasů. Složil také hudbu pro řadu filmů a televizních seriálů.

Samozřejmě nejsilněji se zapsal Ladislav Štaidl do dějin české pop music tím, že vedl po dvě dekády kapelu s vynikajícími sólisty včetně klarinetisty a saxofonisty Felixe Slováčka, klavíristy Rudolfa Rokla nebo trumpetisty Václava Týfy, která vytvářela tak důležité zázemí Karlu Gottovi a k němu přidruženým zpěvačkám, jako byly Jitka Zelenková či Vlasta Kahovcová.

Ladislav Štaidl, který opustil hudební scénu už na začátku devadesátých let minulého století, měl kromě jiného zvláštní zálibu – sbíral klíče a jednou k tomu poznamenal: „Někdy z truhly vyndám klíče s bizarními přívěsky, aby mi připomněly cizokrajná i důvěrně známá místa, lahodná jídla a vůně, nedělní lásky a dávno zapomenuté tváře, jakož i dobrodružství, při nichž nešlo o život.“

A vzato metaforicky, pár takových vzpomínkových klíčů jsme vyjmuli z truhly i my a vložili do sestavy Vlídných tónů, které budou patřit výhradně nahrávkám orchestru Ladislava Štaidla beze zpěvu  - například  Vůně mléka, Bonjour Champs Elysées - Řekněte, odkud vás znám, Mží ti do vlasů  a další.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio