Volby v Jihočeském kraji vyhrála ČSSD, druhé je ANO, třetí ODS

8. říjen 2016

Vítězem krajských voleb v Jihočeském kraji se stala ČSSD. S více než 22 procenty hlasů suverénně obhájila prvenství z minulých voleb. V krajském zastupitelstvu tak zasedne patnáct zástupců strany, hejtmanem se zřejmě potřetí za sebou stane Jiří Zimola.

Na druhém místě skončilo hnutí ANO 2011, které získalo od jihočeských voličů téměř osmnáct procent hlasů, což představuje dvanáct zastupitelských křesel.

Pomyslnou třetí příčku obsadila ODS s osmi křesly, následovaná KSČM se sedmi. Osm procent voličů se rozhodlo pro nováčka letošních krajských voleb - koalice Pro Jižní Čechy. Ta zaujme v krajském zastupitelstvu pět křesel, těsně následovaná KDU-ČSL a Jihočechy 2012 shodně se čtyřmi místy v zastupitelstvu.


Výsledky krajských voleb v jižních Čechách
ČSSD 22,6% - 15 mandátů
ANO 17,7% - 12 mandátů
ODS 12,7% - 8 mandátů
KSČM 10% - 7 mandátů
STAN, HOPB + TOP 09 8% - 5 mandátů
KDU-ČSL 6,6% - 4 mandáty
JIH 12 5,8% - 4 mandáty

Hejtman Jiří Zimola dovedl sociální demokracii k vítězství potřetí. „ Já bych nerad, aby to bylo nějaké Pyrrhovo vítězství. Já si přeji, abychom to dokázali teď zhmotnit do sestavení funkční a dělné koalice, která bude další čtyři roky určovat směr vývoje v jižních Čechách. Že to nebude jednoduché, o tom právě ty výsledky na jihu Čech také svědčí,“ komentoval.

Koaliční vyjednávání zahájí ČSSD s hnutí ANO v neděli v jedenáct hodin dopoledne.

Kandidátku hnutí ANO vedla, Radka Maxová. Ta je podle svých slov ochotná jít do koalice s vítěznou ČSSD. „Samozřejmě děkuji všem voličům, kteří nám dali důvěru. Výsledku osmnáct procent si velice vážíme. Podařilo se nám vlastně rozbít současnou koalici, která nám upřímně řečeno moc nevyhovovala, což je pro mě stěžejní. Jsme sice druzí, nicméně si myslím, že jsou velice důležitá koaliční vyjednávání,“ uvedla.

autoři: pku , pfr , Romana Lehmannová
Spustit audio