Vokální soubor Skety si v Budějovicích vůbec poprvé zkusí spojení s filharmonií

14. březen 2019 14:09

Jsou originální, jsou úspěšní, jsou sví. Šestičlenný vokální soubor Skety zní sám o sobě jako několikahlasý sbor s kapelou a hutnými bicími, všechno ale tvoří jen šest lidských hlasů.

Teď se poprvé tento soubor spojil s orchestrem. Jedinečné propojení symfonického zvuku Jihočeské filharmonie se souborem a capella zazní ve čtvrtek večer v premiéře v Českých Budějovicích.

„My jsme si docela zakládali na tom, že jsme a capella těleso a nepotřebujeme žádný doprovod, a tohle byla zajímavá výzva. Já jsem sama zvědavá, jak to bude znít,“ usmívá se umělecká šéfka a zakladatelka Sket Veronika Vítová.

V úspěch věří autor většiny skladeb Petr Wajsar. „Myslím si, že našemu obvyklému zvuku, který už se sám o sobě snaží být co nejbarevnější, ta orchestrální barva sluší,“ říká.

Iniciátorem spojení byl ředitel orchestru Otakar Svoboda. „Snažíme se hledat něco, co ještě nikde nezaznělo, a protože Petra Wajsara poměrně dlouho znám a myslím, že Skety patří k tomu nejlepšímu, říkal jsem si, že by stálo za to vyzkoušet takový paradox, jako je a capella sexteto doprovázené orchestrem,“ vysvětluje.

Autorem instrumentace původních skladeb souboru Skety pro orchestr je Tomáš Ille, který už v minulosti s Jihočeskou filharmonií několikrát spolupracoval, například na posluchačsky velmi úspěšné Baladě pro banditu.

Lidé tomu nevěří, ale všechny zvuky na koncertě skupiny Skety vychází jen z úst zpěváků

Koncert vokální skupiny Skety ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice

Zhruba před sedmi lety vznikla vokální skupina Skety. Získala již řadu prestižních ocenění a její umění v oblasti zpěvu a cappella, tedy bez hudebního doprovodu, ocenili i návštěvníci veřejné nahrávky v Českém rozhlase České Budějovice.

„Jedním z mých aranžérských hobby je míchat chutě a různé styly a slohy, které spolu zdánlivě nesouvisí, a vzniká něco úplně nového, nový prostor, nová hudba. Hudba Petra Wajsara je nesmírně vtipná a nápaditá a aranžovat ji je vlastně úplně jednoduché,“ komentuje.

Posluchači si tedy vychutnají skladby, které znají ze dvou desek Sket, ve zcela novém kabátě, ale jak upozorňují Veronika Vítová s Petrem Wajsarem, zazní i naprosté novinky.

Jedinečnou příležitost slyšet vokální soubor Skety v doprovodu Jihočeské filharmonie mají posluchači jen ve čtvrtek večer v divadelním sále českobudějovického Metropolu.

Spustit audio

Související