Balada pro banditu zazní s orchestrem, zpěváky doprovodí Jihočeská filharmonie

2. červen 2016

Herci a hudebníci brněnského Divadla Husa na provázku přijeli koncertovat do Českých Budějovic. V doprovodu Jihočeské filharmonie tu ve čtvrtek 2. června zpívají písně ze slavné Balady pro banditu v aranžích Tomáše Illeho a pod vedením dirigenta Vojtěcha Spurného.

Představení Balada pro banditu brněnského Divadla Husa na provázku už druhou dekádu spolehlivě plní jeviště napříč republikou. Eva Vrbková, Igor Orozovič, Dalibor Buš a Gabriela Vermelho zpívají hudbu Miloše Štědroně, v Budějovicích navíc v nových, nápaditých aranžích a za doprovodu jihočeských filharmoniků.

Brněnská herečka Eva Vrbková je s rolí Eržiky spojená už přes deset let. „Tu roli miluji a jsem šťastná, že ji mohu teď ještě znásobit tím, že budeme zpívat s filharmonickým orchestrem. To je úplně úžasné a ty písničky budou ještě nádhernější,“ řekla.

„Ta naše balada, kterou hrajeme Na provázku, je hrozně živelná a kolikrát ta hudba ustupuje herecké akci. Tady je zase mnohem víc vypíchnutá hudební kvalita a vynikající hudební aranže,“ doplnil další z protagonistů Dalibor Buš.

Divadelní představení získalo řadu ocenění, mimo jiné cenu Alfreda Radoka pro představitelku jedné z hlavních rolí, zpěvačku a houslistku Gabrielu Vermelho. „Balada je pro mě opravdu velmi srdeční záležitostí. Když jsem ji nyní poprvé na zkoušce slyšela s orchestrem, sedla jsem si na zadek z toho, jak je to nádherné,“ komentovala.

Písně Nikoly Šuhaje loupežníka zazpívá a slovem doprovodí Igor Orozovič. Navazuje tak na své zkušenosti s rolí Nikoly v ostravském divadle. Prozradil, na které písně se nejvíce těší: „Samozřejmě mám rád Ani tak nehoří, pak Řekněte mamce pro Krista a Kamarádi moji.“

autor: Vendula Kostohryzová
Spustit audio